Напад на Скапа Флоу

На самом почетку другог светског рата велику пажњу је привукао самостални упад подморнице У-47, класе Тип VII, у Скапа Флоу (Scapa Flow), као једна од најодважнијих акција коју је икад предузела једна подморница.  Командант немачких подморница, адмирал Дениц, имао је од почетка рата план да ризикује напад подморницама на Скапа Флоу код Оркнијских острва (северно од Шкотске) главну базу британске Домовинске флоте. Он је додуше схватао опасност таквог подухвата, тим пре што су у првом светском рату два таква покушаја пропала. Прилаз луци је био блокиран минама, мрежама и бродовима. За подморнице је опасност била утолика већа због јаких струја које су достизале брзину и до 10 чворова, што је било знатно више од подводне брзине тадашњих подморница.

Повратак У-47 у Кил, 1938.

Како је одлучено да се напад ипак изведе, уследиле су свеобухватне припреме. Немачка авијација је направила квалитетне снимке препрека у разним прилазима луци. подаци су допуњени извештајима подморнице У-16. Одлучено је да се продор покуша кроз најсевернији пролаз, звани Керк Сонт. Овај пролаз је такође био затворен, али су са сттране препрека постојали узани пролази. Дениц није знао један важан податак: Енглези су, у очекивању великог напада на Скапа Флоу, пребазирали већину својих бродова у луку Лох Ив у сверозападној Шкотској. Остао је „Ројал Оук“(„Royal Oak“).

У акцију је послат најспособнији команднат подморнице, поручник бојног брода Гунтер Прин (Gunther Prien) из 10. флотиле подморица. Након два дана размишљања које му је одобрила немачка команда, Прин је прихватио задатак. Као најповољнији дан за напад узета је ноћ између 13. и 14. октобра, дан када је плима два пута наилазила по мраку. Подморница У-47 напушта луку Кил 8. октобра и након четири дана вожње стиже на позицију источно од Оркнијских острва. Дан проводи лежећи на дну. Увече 12. октобра креће ка обали.

Већ у десет часова Енглези пале лучка светла, која Прину олакшавају оријентацију и он тачно одређује својо положај. Следеће дневно време проводи на дубини од 90 метара, одмарајући посаду. У 1600 часова почињу последње припреме за задатак које су укључивале и постављање експлозива у случају да акција крене наопако. У 1845 часова подморница израња и креће ка циљу. Како је имао грешку у навигацији (кренуо на погрешан пролаз), Прин око поноћи стиже до Керк Сонта.

Веома спретно, пуном брзином пролази кроз пролаз, како би савладао јаке морске струје. Сво знање и искуство су употребљени како би се провукли поред многобројних препрека. Једном је подморница закачила дно, а мало касније се закачио о сидрени ланац усидреног брода. Како било, око 0030 стиже у Скапа Флоу.

Велики залив се видео у потпуности услед јаке поларне светлости, и Прин је био разочаран када је установио да су велика сидришта на југу залива празна. Узевши курс ка северу, убрзо је видео неке бродове за које је мислио да су крстарица „Рипалс“ и бојни брод „Ројал Оук“. У ствари, „Рипалс“ је био „Пегазус“ стари тендер за хидроавионе, али је „Ројал Оук“ ипак био „Ројал Оук“. Са даљине од 3000 метара испалио је два торпеда на први брод и један торпедо на „Ројал Оук“. Само је треће торпедо погодило циљ, али је ефекат био незнатан. Испаљено је и торпедо из крмене цеви али без успеха. Након пуњења цеви, поново гађа „Ројал Оук“ у 0115 часова салвом од три торпеда. Два торпеда погађају циљ… Немачка торпеда су још увек имала проблеме са дубинским кормилима па је зато и учинак овог торпедног напада био лош. Прин одлучује да прекине напад јер је било превише светло за даље нападе. Провлачи се кроз уски отвор на јужном отвору и у 0215 је већ био на отвореном мору. 17. октобра победнички упловљава у Кил.

„Ројал Оук“ је потонуо 13 минута након задња два поготка и са собом повукао на дно више од 830 морнара. Да је „Ројал Оук потопљен подморницом, Енглези сазнају тек из немачких радио извештаја.

Оригинална Принова бродска бележница са детаљним описом напада на Скапа Флоу се чува у британском Великом ратном музеју. Званична британска историографија Прину одаје пуно признање за храброст и умешност у извођењу задатка.

Прин прима Витешки крст од Хитлера након извршеног напада на Скапа Флоу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *