Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Lewis, митраљез

0
(0)

Као и у много случајева данас, показало се да одређене конструкције, уз мале измене могу дати одличне резултате. Таква је и прича о пушкомитраљезима (митраљезима) система Lewis. Тако је пуковник америчких оружаних снага, Isaac Lewis 1910. Године дорадио патент Samuela McLeana. У конструкцију митраљеза који функционише на принципу позајмице барутних гасова, са клипом и ротационим затварачем, Lewis је доградио добошем од 47 метака, повратном опругом у облику спирале и тада јединственим системом ваздушног хлађења цеви. Око цеви је поставио алуминијумски хладњак преко кога је била навучена облога. Поред тога што је имала функцију скривача пламена, облога је имала И функцију хлађења цеви тако то се приликом опаљења метка, врели гасови шире излазећи из цеви, а потом и из предњег дела облоге, стварајући вакуум који је увлачио хладан ваздух између хладњака на задњем крају облоге.

Неколико прототипова је приказано високим официрима америчких оружаних снага. Истим митраљезом, захваљујући малој маси и употреби добоша уместо дотадашњих реденика, Lewis је опитно наоружао и авион, али безуспешно. Нове конструкције су, као што то обично бива у војсци, наишле на зид неодобравања застарелих официра који су водили главну реч у опремању и наоружавању војске. Lewis напушта идеју да наоружа Американце овим митраљезом и одлази у Европу, где га са пуно разумевања прихвата белгијска компанија FN и откупљује му патент.

Почетком Првог светског рата, белгијска војска је у свом наоружању имала неколико стотина ових митраљеза. Падом Белгије под окупацијом Немачке, документација за митраљез Lewis се пребацује у Велику Британију, где убрзо започиње масовна производња. Иако компликован за производњу, за исти број радних часова колико је било потребно за производњу митраљеза Vickers било је могуће произвести 6 митраљеза система Lewis. Предност Lewisа над Vickersom је одмах уочена, тако да почиње његова уградња на камионе, оклопна возила и најзад на авионе (са мањим модификацијама у односу на основни модел). Добија и званичну ознаку, .303 Lewis Mark II. Пред офанзиву на Соми, 1916. Године, добија добош капацитета 97 метака. Коначно и Америка увиђа предности овог оружја и компанија Savage Arms Co. започиње његову производњу под ознаком Мод. 1917 у калибру .30-06 и за ваздухопловство под ознаком Мод. 1918.

Возило Chevrolet са уграђеним митраљезом Lewis, у пустињи 1942.

Између два светска рата, Lewis остаје у наоружању британске армије све до 1936. Године када га лагано замењује Bren. Са избијањем Другог светског рата и повећаном потребом оружаних снага за митраљезима, из магацина на светлост дана поново излази стари добри Lewis. Њиме се наоружавају јединице територијалне одбране, али бива уграђиван и на бродове. У оквиру америчке војне помоћи у Британију пристижу и амерички митраљези Lewis који су због другачијег калибра били означавани црвеном бојом преко сандука и добоша. Добијају и званичну ознаку, .30 Savage-Lewis. У току рата се радило и на осавремењивању истих, али без већих успеха. Након рата се дуго времена задржао у наоружању бивших британских колонија и у неким афричким земљама. На основу ове конструкције је касније израђен амерички митраљез М-60.

ТТ карактеристике
Маса 13 кг
Дужина 1 280 мм
Дужина цеви 670 мм
Метак .303 British
.30-06 Springfield
7.92×57mm Mauser
Брзина гађања 500 – 600 мет/мин
Брзина зрна на устима цеви 740 м/с
Крајњи домет 3 200 мм
Храњење добош капацитета 47 или 7 метака

 

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *