Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки тенк М24 Chaffee

0
(0)

До 1942. је постало посве јасно да су дани топа 37 мм одбројани, а са бојишта су стизали захтеви за лаким тенком наоружаним топом калибра 75 мм. Покушаји да се такав топ угради на постојећи лаки тенк М5 били су неуспешни, тако да је у компанији Кадилак почео развој новог тенка. Прототип је био израђен крајем 1943. и садржао је одређене одлике тенка М5, међу којима се налазио погон, али је било и одређених разлика које су се углавном односиле на куполу и топ.

Нова купола је била наоружана захтеваним топом калибра 75 мм, који је прошао дуг пут развоја. У основи то је био стари француски пољски топ калибра 75 мм прилагођен за уградњу у тенкове. Различити захвати су вршени на олакшавању топа како би се могао уградити у бомбардер Б-25 за потребе вођења противбродске борбе. У форми тог модела, ознаке Т13Е1, било га је лако уградити у лаки тенк.

Нови тенк је био познат под ознаком Т24 у почетку, али је у тренутку увођења у наоружање добио ознаку лаки тенк М24. Касније је дошло и име Чефи. Чефи није био заступљен у борбеним јединицама све до краја 1944. и стога је могао да учествује у борбеним дејствима само у Европи 1945. године. Овај тенк је добио на значају тек по завршетку рата, када је послужио као универзална платформа за велики број варијанти возила: самоходна артиљерија, противавионски тенкови итд.

М24 је био мали тенк, добро наоружан за своју величину и масу, али је због покретљивости оклоп морао бити жртвован. Тако је оклоп износио од 12 до свега 38 мм. М24 је имао изненађујуће бројну посаду од 5 чланова (командир, нишанџија, пунилац, радиста који је понекад деловао и као помоћник возача и возач). Поред главног наоружања који је чинио топ калибра 75 мм, М24 је имао и још два митраљеза калибра 7,62 мм (један спрегнут са главним топом и један у предњој плочи тела тенка), и митраљез калибра 12,7 мм на крову куполе. То је било значајно наоружање када се узму у обзир задаци који су се стављали пред тенк: задаци извиђања. Ипак, то је био луксуз који су Американци у то врме могли приуштити.

ТТ карактеристике
Маса 18,37 т
Дужина са топом 5,49 м
Ширина 2,95 м
Висина 2,48 м
Посада 5 чланова
Наоружање 1 × 75 мм M6 L / 39
1 × 12,7 мм Browning M2HB
2 × 7,62 мм Browning M1919A4
Погон два бензинска мотора Кадилак Модел 44T24 снаге 300 КС
Аутономија 161 км
Брзина 56 км/ч

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *