Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Полугусеничар Sd.Kfz.7

5
(1)

SdKfz 7 вуче порекло из серије пројеката компаније Kraus-Maffei развијаних од 1928. године. Ипак, може се рећи да је пројекат овог возила кренуо са издавањем захтева немачких снага за 8-тонски трактор-гусеничар, 1934. године. У периоду од 1934. до 1938. произведено је више прототипова, све док се није појавила и коначна верзија, ознаке SdKfz 7 mittlerer Zugkraftwagen. Ово возило ће стећи славу као тегљач за добро познате топове калибра 88 мм (Flak 18, 36 и 37), али ће бити коришћено и као тегљач за многа друга оруђа, укључујући и 15-cm sFH 18 и 10.5-cm K 18.

У верзији тегљача, или артиљеријског трактора, SdKfz 7 је могао да транспортује до 12 војника са опремом, уз напомену да је остајало места за смештај муниције и осталих залиха. Послуга топова је седела на отвореним клупама иза возача, при чему је имала могућност прекривања транспортног простора платненим кровом. Возило је могло да вуче терете масе до 8 000 кг, а највећи део возила је био опремљен витлима која су могла да извуку терете масе до 3450 кг.

SdKfz 7 се показао као корисно возило. Заробљени примерци су копирани у Великој Британији, у компанији Bedford Motors, а Италијани су производили врло слично возило под ознаком Breda 61. Немачке фабрике су пном паром производиле овај модел, тако да су немачке снаге до краја 1942. располагале са 3 262 примерака овог возила. Нису сви били у верзији трактора, пошто је возило било идеална платформа за уградњу различитих типова наоружања.

Breda 61

Прва од наоружаних верзија возила била је SdKfz 7/1, на коју је уграђен четвороцевни противавионски топ Flakvierling 38 калибра 20 мм. На већем делу возила ове верзије, позиција возача и мотор су имали оклопну заштиту. Ова верзија је интензивно коришћена за противваздушну заштиту јединица. Ово није била једина ПВО верзија возила. Друга верзија, ознаке SdKfz 7/2, била је наоружана топом Flak 36, калибра 37 мм. Вршени су и покушаји уградње топа Flak 41, калибра 50 мм, али како су први покушаји били неуспешни, напуштена је и идеја о уградњи овог модела топа. На мањи део возила су уграђени једноцевни топови калибра 20 мм.

Sd.Kfz 7/1 – SdKfz 7 наоружан четвороцевним топом калибра 20 мм
Sd.Kfz 7/2, Sd.Kfz 7 наоружан противавионским топом калибра 37 мм

Једна од конверзија возила је и конверзија у осматрачницу за батерије ракета V-2. Ова конверзија је вршена током 1944. Пошто је приликом лансирања спорадично долазило до експлозије ракете, јавила се потреба за осматрачницом и командном местом са оклопном заштитом. Ова конверзија је носила званичну ознаку Fuerleitpanzer auf Zugkraftwagen 8t и није познато на колико је возила ова конверзија и извршена.

Fuerleitpanzer auf Zugkraftwagen 8t
ТТ карактеристике Sd.Kfz. 7
Маса 11 550 кг
Дужина 6,85 м
Ширина 2,40 м
Висина 2,62 м
Погон бензински мотор Maybach HL 62 снаге 140 КС
Аутономија 120 км (на путевима)
250 км (ван путева)
Брзина кретања 50 км/ч

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *