Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Type 2 Ka-Mi

0
(0)
Type 2 Ka-Mi, Кубинка

Јапан је за потребе својих оружаних снага још тридесетих година пројектовао полугусеничар- амфибију. Овај модел се током тестирања показао као преслаб за савлађивање тешких и непроходних терена те се од тог пројекта одустало. Међутим, идеја о пројектовању амфибијског оклопног возила није напуштена, тако да је током тридесетих година тестирано неколико модела. Један од тестираних модела био је лаки тенк Type 95 Kyu-Go, коме су додати дрвени пловци, а погоњен је са два спољашња мотора. Иако су пловци омогућавали пловност, управљање је било врло тешко, тако да се одустало и од овог модела. Ни ово одустајање није значило да су Јапанци одустали од идеје да од лаког тенка направе амфибију. Уместо пловака, одлучили су да реконструишу труп тенка Type 95 и употребе челичне понтоне на предњем и задњем крају тенка и тиме му обезбеде пловност. Точкови, гусенице, вешање и мотор су задржани, али је сам труп постао већи. Велике оклопне плоче су искоришћене у изради трупа, који је на себи имао коморе које су му обезбеђивале пловност, а у реконструисану куполу су уграђени противтенковски топ калибра 37 мм и спрегнути митраљез калибра 7,7 мм. Од остале опреме, тенк је располагао каљужном пумпом и системом одвода продрле воде. Управљање тенком у кретању по води вршено је путем кормила, монтираног на задњем понтону. Након изласка на суво, тенк је одбацивао понтоне и настављао даље.

Овако конструисан тенк амфибија добија ознаку Type 2 KaMi и током 1942. улази у серијску производњу. У поређењу са класичним тенковима, Type 2 KaMi је имао неколико иновација, међу којима и систем унутрашњих веза и радио уређај, повећани број чланова посаде – пошто је већи труп омогућио да тенк има чак пет чланова посаде (додат механичар).

За време у коме је настао, Type 2 KaMi је био успешан тенк амфибија и јапанска морнарица га је употребила свега неколико пута. Прошао је као и остали модели јапанских тенкова, употребљаван за подршку пешадијских јединица. Ове амфибије су 1944. коришћене у одбрани острва, што и није било баш у складу са њиховом наменом. Други проблем се односио на релативно мали број произведених тенкова; јапанска индустрија није никада успела да произведе довољан број тенкова.

 

ТТ карактеристике
Маса 12,3 т (9,5 т без комора)
Дужина 7,42 м
Ширина 2,79 м
Висина 2,34 м
Оклопна заштита 6-13 мм
Наоружање 1 х 37 мм
2 х 7,7 мм
Посада 5 чланова
Погон дизел мотор снаге 115 КС
Аутономија 200 км
Брзина 37 км/ч

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *