Форум Други светски рат

Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

HMS Implacable, носач авиона

0
(0)

Кобилица за носач авиона HMS Implacable је положена 21. фебруара 1939. године у бродоградилишту Fairfield Shipbuilders. То је последњи флотни носач авиона изграђен током Другог светског рата. По изгледу је био идентичан носачу Indefatigable из истоимене класе носача, са изузетком разлике у одбрамбеном наоружању. Иако је био поринут 10. децембра 1942, опремање је потрајало до 4. августа 1944. Августа 1944. носач HMS Implacable улази у састав Домовинске флоте. Месец дана касније на носач слећу авиони Barracuda из састава 828. и 841. ескадриле, који ће касније напасти циљеве дуж норвешке обале (потапају три теретна брода и три мања ескортна брода). Током месеца октобра, HMS Implacable учествује у операцији Athletic, када напада поморски саобраћај дуж норвешке обале, као и непријатељске аеродроме код Сореиса и Бардуфоса.

Новембра исте године, HMS Implacable учествује у операцији Provident, која је у суштини била наставак напада на непријатељске конвоје који су пловили дуж норвешке обале. Крајем новембра, авиони Barracuda 828. и 841. ескадриле и Firefly из 1771. ескадриле полећу у напад на конвој који се налазио северно од Намсоса. Потопљена су два теретна брода, међу којима и MS Rigel на коме су се поред укрцаних немачких војника  налазили и ратни заробљеници Руси и Срби, као и шест помоћних бродова.

Јануара 1945, HMS Implacable је изабран за службу у Британској пацифичкој флоти. Након опремања за извршење задатка у новој јединици, марта месеца HMS Implacable испловљава за Цејлон. Британској пацифичкој флоти придружује се 8. априла, када постаје и командни брод Ударне групе 111.2. Од 12. јуна, авиони са HMS Implacable нападају Трук, Од 6. јула, HMS Implacable је у саставу америчке Треће флоте, заједно са још два британска носача: Victorious и Formidable. Ова три носача ће десет дана касније започети серију напада на подручја Токија и Јокохаме. Операција је настављена све до почетка августа, када су носачи морали бити повучени ради попуне горивом. Крај рата ће дочекати у Аустралији, током попуне горивом. Последњи задатак носача HMS Implacable у Другом светском рату био је раптријација преко 2 000 Британаца – ратних заробљеника. У Британију се враћа 1946, када постаје центар за обуку у слетању на палубу носача Домовинске флоте. Ову улогу има до 1950, када за кратко постаје командни брод Домовинске флоте. Током овог периода учествује у многим вежбама. У резерву одлази крајем 1950, да би две године касније био конвертован у школски брод. Носач је разматран за подвргавање опсежној модернизацији, али се одустало јер би радови предуго трајали, а уз то би били и прескупи. HMS Implacable званично излази из наоружања 1954, а већ наредне године бива продат у старо гвожђе.

ТТ карактеристике HMS Implacable
Tип носач авиона класе Implacable
Депласман 32 630 т
Дужина преко свега 233,6 м
Ширина 29,2 м
Газ 8,9 м
Погонска група 4 парне турбине, снаге 148 000 КС
Брзина пловљења 32,5 чв
Посада 2 300 чланова (1945.)
Даљина пловљења 6 720 миља брзином од 20 чв
Оклопна заштита оклопни појас
летна палуба
водонепропусне преграде
муницијске коморе
114 мм
76 мм
51 мм
76-114 мм
Наоружање 16 х 110 мм
44 х 40 мм
61 х 20 мм
Авио компонента 81 авион
1 катапулт

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *