Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

John Geoffrey „Geoff“ Appleyard

0
(0)

Џон Џофри Еплјард (енг. John Geoffrey „Geoff“ Appleyard, 1916 – 1943), мајор британске војске, припадник САС и Командо јединица током Другог светског рата.

Еплјард је 1. парила 1939. примљен у резервни састав, Royal Army Service Corps, у чину потпоручника. У активну службу ступа 24. августа 1939, где је одговоран за радионицу за одржавање возила у саставу Британског експедиционог корпуса у Француској. Током биткке за Француску му је наређено да уништи сва своја возила и потом се евакуише из Денкерка.

Крајем 1940, Еплјард се добровољно јавља у Командо јединице, када је додељен у састав No. 7 Commando. Маја 1940, у чину капетана, након учешћа у операцији преузимања два тајна агента са француске обале, бива одликован Војничким крстом.

Након ове акције, Еплјард службује на рибарском броду Maid Honour, одакле јавља о кретању немачких подморница у водама око западне Африке. Поред извештавања о активностима немачких подморница, Еплјард учествује у операцији Postmaster, тј. заробљавање италијанског брода  Duchessa d’Aosta и немачког реморкера Likomba.

 Након успешне операције Postmaster, Еплјард учествује у више акција дуж француске обале, што је приморало Немце да ојачају своју одбрану у том рејону. Повреда га је спречила да учествује у операцији Aquatint, која ће се по Британце неславно завршити. Након погибије команданта SSRF  (Small Scale Raiding Force), Еплјард преузима команду. Као командант креће у операцију Basalt (искрцавање на отрво Сарк ради извиђања и хватања заробљеника), када од пет заробљеника на повратку у Британију страдају четворица. Након ове операције Хитлер издаје чувену наредбу да се сви заробљеници, припадници командо јединица – стрељају.

SSRF је расформиран априла 1943, али су многи бивши припадници пребачени у Алжир, где је формиран 2. пук САС, са Еплјардом као замеником команданта. У ноћи 12/13. јула 1943, током савезничког напада на Сицилију, Еплјард је надгледао искрцавање групе САС падобранаца северно од Рандаца (операција Chestnut). У порватку у базу, авион Albemarle је једноставно нестао, а Еплјард службено проглашен мртвим.

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *