Јаков Федотович Павлов

Јаков Федотович Павлов (рус. Я́ков Федо́тович Па́влов), војник Црвене армије, носилац ордена Хероја Совјетског Савеза за своју улогу у одбрани «Павловљеве куће» током Стаљинградске битке.

Павлов је рођен 4. Октобра 1917. У селу Крестоваја, данашњој Новгородској области. Црвеној армији се придружио 1938. Током рата се борио у саставу јединица Југозападног, Стаљинградског, 3. Украјинскох и 2. Белоруског фронта. Командовао је митраљеским одељењем, наводио артиљеријску ватру, био командир извиђачког одељења.

Током Стаљинградске битке, у ноћи 27. септембра 1942, Павловљев вод је на основу наређења командира чете (42. стрељачки пук, 13. гардијске стрељачке дивизије) поручника Наумова, заузео четвороспратну зграду у центру града, која је пуким случајем остала несрушена. У тој згради је формирано упориште одакле су немачке снаге спречаване да се пробију на Волгу. Након послате поруке о заузимању зграде, Павловљева група је постала стална мета напада немачких снага. Павлову је појачање стигло трећег дана, у виду митраљеског вода и групе противтенковских пушака. Број совјетских војника у кући се попео на 24. Објекат је инжињеријски уређен, постављене су мине на свим прилазима згради, ископани су ровови којима су дотурани храна и муниција. Касније је у подруму зграде постављен и пољски телефон.

„Павловљева кућа“

Отпор из „Павловљеве куће“ је пружан равно 58 дана, од 27. септембра 1942. до 2. фебруара 1943.

Декретом Президијума СССР од 27. јуна 1945, Јаков Павлов Федотович је одликован орденом Хероја Совјетског Савеза, Орденом Лењина и медаљом Златне звезде са бројем 6775.

Сержант Павлов је демобилисан 1946. Преминуо је 29. септембра 1981. и сахрањен у Новгороду, данас Великом Новгороду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *