Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Абаев, Магометович, Александар

0
(0)

Александар Магометович Абаев (14. децембра 1923-13. маја 1982), подофицир совјетске Црвене армије и Херој Совјетског Савеза.

Абаев је рођен у селу Христијановскоје, у Планинској аутономној ССР, данас Дигора у данашњој Северној Осетији, у породици земљорадника. Након завршетка основне школе, Абаев се бави земљорадњом.

Августа 1942. Абаев бива регрутован у Црвену армију и послат у 6. гардијски стрељачки пук 2. гардијске стрељачке дивизије. Своје прво ватрено крштење има крајем октобра, када се одвијају борбе за села Лескен и Чикола. Са малом групом војника Абаев је одсечен од главнине своје јединице и то ће потрајати шест сати. У овој акцији је пријављено да је Абаев убио десет немачких војника и да је иако рањен у десну руку, наставио да се бори, бацајући ручне гранате. Након тога, теже је рањен и морао је да се евакуише. Крајем децембра, Абаев учествује у нападу дивизије којим је поново заузета Дигора. Почетком 1943. учествује у ослобађању мањих градова да би у лето исте године учествовао у бици за кубански мостобран.

За акције у северном Кавказу, Абаев је одликован Медаљом за храброст и Медаљом за одбрау Кавказа. Тада добија и чин подофицира и постаје командир одељења. Новембра 1943. учествује у борбама на Керчу; налази се међу првим борцима који су се искрцали из јуришних чамаца. Немачки митраљез је отежавао напредовање ка коти 63. Абаев је успео да уништи послугу митраљеза и тај исти митраљез употреби против немачких снага, чиме је допринео заузимању коте. Абаев је за два дана борбе убио 32 немачка војника, од чега девет у борбама за коту 173. Поред тога, успео је и да зароби четири немачка војника. Средином маја, тачније 16. маја 1944. Абаев постаје Херојем Совјетског Савеза, истовремено кад и носилац Ордена Лењина, а се за исказано јунаштво у борбама за Керч.

Током априла и маја 1944, Абаев учествује у Кримској офанзиви, након тога у јулу и августу у операцији Багратион. За своје заслуге у овим борбама Абаев бива одликован Орденом Црвене звезде. Неће га мимоићи ни Мемелска опеација октобра 1944, као ни Источнопруска офанзива а потом и сама битка за Берлин.

Абаев је демобилисан 1945. године. Две године касније је завршио техничку школи и до 1957. године је радио на железници. Годину дана касније се вратио у Дигору и запослио се на фарми. Касније ће се поново запослити на железници.

Преминуо је 13. маја 1982. године у Дигори, где је и сахрањен.

 

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *