Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

AEC Matador

Артиљеријски трактор AEC Matador 4х4 се први пут појавио 1939. и био је произведен по захтевима британског ратног кабинета, који је тражио возило за вучу хаубица калибра 114, 140 и 152 мм. Тражен је тегљач са четири точка и са местом за смештај послуге  артиљеријског оруђа и муниције. Прве серије су биле препознатљиве по крову кабине другачијег облика; касније произведени примерци су на крову имали и кружни отвор за осматрача који би се у случају некоришћења затварао платненим поклопцем. Основни дизајн кабине био је врло једноставан и робустан, састојао се од дрвеног оквира са челичним плочама.

Возило је погоњено шестоцилиндричним мотором AEC, снаге 95 КС, који је возилу обезбеђивао максималну брзину кретања од 58 км/ч. За потребе тегљења (нпр. извлачење оруђа из блата) возило је имало чекрк са челичном сајлом дужине 76 метара, вучног оптерећења од седам тона.

Матадор је употребљаван на већини ратишта Другог светског рата. У пустињи се показао као изузетно популарно возило, а фотографије говоре о модификацији самих послуга – одсецање крова до нивоа врата. У пустињи су коришћени и за вучу приколица, пошто британске снаге нису располагале адекватним возилом.

Укупно је произведено 8 612 возила. Британски РАФ је са 400 возила у свом саставу био велики корисник ових возила. Верзија „General Load Carrier“ је била израђена од метала и могла је да спусти странице товарног сандука чиме се олакшавао утовар материјала. Произвођени су и чисти тегљачи, без икаквог товарног сандука, само са равном платформом, који су коришћени за транспорт тешке опреме.

На шасији Матадора је произвођено и оклопљено командно место, названо Dorchester, са радио уређајима и комплетом шатора. Како су командна места сматрана примарним циљевима, Британци су Dorchester маскирали тако да изгледа као основна верзија Матадора.

Током 1942. је произведено 175 возила у верзији самоходне хаубице, настале уградњом противтенковског топа калибра 57 мм на оклопљену шасију камиона Matador. Ова верзија је носила ознаку Deacon. Рађен је и експеримент са уградњом топа 87,6 мм, али није стигао даље од прототипа.

 

ТТ карактеристике
Дужина 6,35 м
Ширина 2,40 м
Висина 2,92 м
Погон дизел мотор, 95 КС
Максимална брзина 58 км/ч
Аутономија 579 км
Носивост 10 т

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *