Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Akagi, носач авиона

Носач авиона Akagi у лето 1941.

Потписивање Вашингтонског поморског споразума оставило је јапанску царску морнарицу са неколико недовршених капиталних ратних бродова који су морали да иду на резање. Како су Американци и Британци објавили своју намеру да изврше конверзију сличних недовршених бродова у носаче авиона. У светлу успеха са конверзијом носача авиона Хошо, Јапанци су одлучили да наставе са конверзијом два слична носача. Изабрана су два бојна крсташа, Akagi и Amagi. Они су пројектовани као бродови депласмана 40 000 тона, брзине 30 чворова. Радови су започети 1923, али је труп Amagija теже оштећен за време токијског земљотреса септембра месеца и као такав је морао бити изрезан у старо гвожђе.

Akagi на пробној вожњи. Виде се све три палубе и савијени димњак

Akagi је завршен марта 1927. Имао је равну палубу, са два димњака на десном боку уз ивицу палубе, наоружан са десет топова калибра 200 мм, од којих је шест било уграђено у казаматима на крменом делу трупа. Десет година касније је извршена модернизација носача, када је добио мало острво на левом боку и летну палубу целом дужином брода. Очекивало се да оствро на левом боку упрости операције када се носач налази у саставу са другим носачима авиона, омогућујући правило и прецизно управљање својим авионима. Ипак, било је више удеса него у варијанти са острвом на левом боку брода.

Akagi се налазио у 1. дивизиону носача авиона, обављајући дужност заставног брода адмирала Нагума у нападу на Перл Харбур.  Потом се налази на челу носача авиона у низ успешних акција у Индијском океану, стигавши чак и до Дарвина у северној Аустралији.

У бици за Мидвеј 4. јуна 1942, ваздухопловна група са Akagiја напала је само острво и претрпела мању штету када је напао један од америчких бомбардера који су базирали на копну. У 1022 је нападнута авионима са америчког носача USS Enterprise и тада трпи два поготка. Бомба масе 454 кг је експлодирала у хангару и изазвала пожар у коме су се нашла и торпеда спремна за наоружавање авиона, као и гориво за попуну. Друга бомба је такође изазвала пожар међу авионима паркираним на летној палуби. Након тридесет минута ватра је била ван контроле тако да је Нагумо пребацио штаб на лаку крстарицу. Akagi је напуштен и горео је наредних девет сати. Након неуспешних покушаја да се запоседне и пожар стави под контролу, донета је одлука да се торпедује и потопи.

ТТ карактеристике
Депласман (1941) 36 500 т стандардни, 42 000 т пуни
Дужина преко свега 260,6 м
Ширина 31,32 м
Газ 8,6 м
Погонска група парне турбине снаге 133000 КС, 4 осовинска вода
Брзина пловљења 31 чв
Посада 1630 чланова
Наоружање 6 топова калибра 200 мм
6 двоцевних топова калибра 120 мм
14 двоцевних топова калибра 25 мм
Авио компонента (јун 1942) 21 Mitsubishi A6M Zero,
21 Aichi D3A Vall
21 Nakajima B5N Kate
Посада: 1 340 чланова
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *