Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

AMC 35, коњички тенк

Koњички тенкови Automitrailleuse de Combat Renault modèle 1935, или скраћено AMC 35, представљали су одговор фабрике Рено на захтеве француске војске за тенком који би развијао максималну брзину од 50 км/ч и био отпоран на дејство противоклопних оруђа. Прототип је приказан 7. марта 1936, као верзија претходног модела тенка, ознаке AMC 34. Ово је био трик коме је прибегла компанија Рено, а у циљу да скрати време тестирања пре увођења у оперативу. Ипак, француска војска је утврдила да се овај модел знатно и битно разликује од AMC 34, те је стога било потребно спровести комплетна тестирања. Тестирања су завршена 27. новембра. Резултат је био јасан: као механички непоуздан, предложени тенк није за увођење у наоружање француских оружаних снага. Ипак, како је Немачка била за вратом Французима, они су и пре завршетка тестова наручили извесну количину тенкова – 17 комада, која је касније проширена на 50 комада.

Северније, белгијске оружане снаге су такође наручиле тенкове, 25 комада,  пре завршетка тестирања. Рено није могао да испоручи наручене тенкове. Белгијски министар одбране је 3. јуна 1937. затражио један тенк ради тестирања, и њега је добио већ наредног дана. Белгијанци су тестовима увидели да је тенк лош, нарочито у погледу перформанси приликом кретања ван путева. Стога је првобитна наруџба са 25 смањена на 18 тенкова. Децембра 1937. је отказан и остатак наруџбе. Претпоставља се да је овај потез био изнуђен од стране дела белгијских политичара који су се плашили да би новим тенковима разбеснели Немце. Поводом тога, Французи су 21. априла 1938. преговарали са Белгијанцима, те су се ови сложили да купе 35 тенкова AMC 35, 5 комплета резервних делова и 8 комплета резервног оклопа. Уговор је потписан 15. јуна, са роком испоруке 31. јул. Француски министар одбране је захтевао да се од сваке серије тенкова, седам комада испоручи француским, а преостала три белгијским оружаним снагама. Тенкови за белгијске оружане снаге добили су ознаку A.C.G.1.

Производња тенкова је започела новембра 1938. и одвијала се споро. Француске оружане снаге су своје прве тенкове примиле у периоду од новембра 1938. до марта 1939, што значи да Белгијанци своја прва три тенка нису добили пре краја марта 1939. Француски тенкови су били наоружани топом калибра 47 мм, модела SA35 L/32, а белгијски су били наоружани топом истог калибра али модела FRC. Разлика је била и у погледу наоружавања митраљезима. За разлику од француских тенкова, наоружаних митраљезима Рејбел калибра 7,5 мм, белгијски тенкови су имали Хочкисов митраљез калибра 7,65 мм. Упоредо са испоруком тенкова, производили су се и резервни делови; међу њима и 13 купола. Французи су свих 13 купола уградили у систем фортификацијског уређења одбрамбених линија. Децембра 1939, на белгијски захтев за испоруку резервних делова, Французи одговарају да не располажу никаквим резервним деловима које би им могли испоручити. Производња тенкова је прекинута јануара 1940, убрзо пошто је Рено признао Белгијанцима да им не може испоручити резервне делове. Произведено је укупно 57 тенкова, од којих је 47 испоручено Французима, а 10 Белгијанцима.

Недуго након прекида производње, белгијске оружане снаге су закључиле да се мотор, трансмисија и вешање пребрзо троше и хабају, чак и при нормалној употреби. Два тенка, која су била у најлошијем стању, избачена су из употребе; један је послужио као извор резервних делова, а други за обуку тенкиста. Преосталих осам тенкова је придодато јединицама оклопних аутомобила. Када су Немци напали Белгију, тенкови A.C.G.1 су послати на прву линију одбране. У борбеним дејствима у периоду од 17. до 27. маја, четири тенка су уништена ватром противтенковских оруђа а два су се покварила. Преостала два тенка су дочекала капитулацију.

Иако су француске оружане снаге добиле велики део произведених тенкова, ни један од 47 тенкова није придодат некој од јединица. Након почетка немачке инвазије на Француску, француска армија доноси одлуку да употреби ове тенкове и то тако што ће од њих формирати посебну јединицу. Искуство у употреби ових тенкова је у глобалу лоше. Неке од посада су пријављивале да је тенк изузетно непоуздан, а други да је употреба овог тенка ван путева немогућа.

Немци су заробили неколико тенкова овог типа и увели их у наоружање под ознаком PzKpfw AMC 738 (f). Коришћени су искључиво за обуку тенкиста.

ТТ карактеристике AMC 35
Маса 14,5 т
Дужина 4,57 м
Ширина 2,24 м
Висина 2,34 м
Посада 3
Наоружање 1 x 47 мм SA35 L/32
1 x 7,5 мм Reibel
Оклопна заштита 25 мм
Погон бензински мотор Renault снаге 180 КС
Аутономија 161 км
Брзина 42 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *