Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Амфибијско возило DUKW

Амфибијско возило које ће постати познато под именом „Duck“ (Патак) први пут се појавило 1942. и било је верзија стандардног камиона компаније GMC CCKW, погона 6 х 6, са шасијом у облику чамца која му је тако осигуравала пловност. Ознака DUKW је означавала да је возило произведено 1942 (D), да је амфибијско (U), са погоном на свим точковима (K) и да има дуплу задњу осовину (W).

Ово возило је произведено у великим количинама. У време завршетка Другог светског рата, статистике су говориле да је са производних линија сишли укупно 21 147 возила. Она нису коришћена само у јединицама америчких оружаних снага, већ и у британским и многим другим савезничким армијама. Ово возило је било једнoставно за одржавање и употребу. У води га је покретао један пропелер, погоњен главним мотором. За управљање возилом се користило кормило, са листом уграђеним иза самог пропелера, а додатно се могло кормиларити и предњим точковима. Возач се налазио напред, испред транспортног простора, који је био прилично простран. Могуће је било укрцати чак и лакша артиљеријска оруђа. Возач је био заштићен преклапајућим ветробранским стаклом, а сама кабина је имала платнени покривач. За вожњу по меканом земљишту, какве су биле пешчане плаже, возило је имало уграђен систем централне регулације притиска у гумама.

Иако су ова возила била намењена за транспорт залиха од бродова до искрцаних јединица, коришћени су за разне задатке. Једна од предности била је та да је ово возило могло да превози залихе не само до линије искрцавања јединица, већ и у дубљу територију. Многа возила су коришћена као средство за транспорт људства. На ова возила је уграђивано и специјално наоружање, међу којима и лансер ракета 114,3 мм. Ова верзија је била позната под именом Scorpion и користила се на Пацифику.

Поглед на задњи део возила

На задњој страни возила се налазила кука за вучу, а имала су и витло за самоизвлачење. Стандардна опрема су биле двоструке каљужне пумпе.

Један број возила послат је и Совјетски Савез. Совјети су били задовољни овим возилом, тако да су израдили и своју копију, под ознаком БАВ-485 (большой автомобиль водоплавающий). Совјетска копија се разликовала од оригинала по томе што је имао малу укрцну рампу на задњем делу возила.

Совјетска верзија, ознаке БАВ 485
ТТ карактеристике DUKW
Маса празног возила 6750 кг
носивост 2347 кг
Дужина 9,75 м
Ширина 2,51 м
Висина 2,69 м
Посада 1 +1
Погон 1 х GMC Model 270 снаге 91,5 КС
Брзина на копну 80 км/ч
на води 9,7 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *