Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

AMR 35, лаки тенк

Automitrailleuse de Reconnaissance Renault Modèle 35 Type ZT (AMR 35 или Renault ZT) је француски лаки тенк, развијен у периоду између два светска рата и коришћен у Другом светском рату. Иако његово име сугерише да је то био тенк за извиђање, то је био лако оклопљено борбено возило, већином без радио уређаја, коришћен као подршка механизованој пешадији.

AMR 35 потиче из пројекта из 1933, а који се односио на унапређење модела AMR 33 померањем мотора из предњег у задњи део тела тенка. Годину дана касније је уграђено јаче вешање, а касније је изабран за замену тенкова типа AMR 33. Француска коњица је наручила укупно 200 примерака овог тенка у пет верзија, мешу којима две верзије наоружане митраљезом, две верзије ловца тенкова и једну верзију командног тенка. Касније је наручено још десет тенкова верзије Renault YS (опремљен радио уређајем) и преко четрдесет у верзији ZT 4 ( за употребу у тропским условима).

Како је производња била успорена услед финансијских и техничких проблема, испорука првих тенкова је кренула 1936. AMR 35 се показао као непоуздано средство. Био је један од најбржих тенкова тог доба, али је његова велика брзина узроковала механичке проблеме. Годину дана након испоруке првих тенкова, одлучено је да се прекину даље наруџбе. Међутим, темпо испоруке већ наручених тенкова био је такав да ни прва наруџба није била до краја реализована када су Немци напали на Француску.

Током операција у Француској, тенкови AMR 35 су се налазили у наоружању оклопних и моторизованих дивизија. Највећи број тенкова којима су Французи располагали уништени су током првих недеља борбе. Заробљени примерци су остали у наоружању немачких оружаних снага све до краја рата.

Опис

Серијски произвођени тенкови незнатно су се разликовали од трећег прототипа; плоче су више спајане заковицама, уместо завртњима и коришћен је мотор Renault 447.

AMR 35 је био нешто већи од свог претходника, ознаке AMR 33. Био је дуг 3,84м, широк 1,76 м и висок 1,88 м. Максимална маса тенка је износила 6,5 тона. Вертикалне плоче биле су дебеле 13 мм, док су закошене плоче биле дебеле 9 мм. Горње површине тенка, као и под, били су заштићени плочама дебљине 6 мм.

Када се посматра конфигурација тенка, промена се огледала у томе што се мотор налазио позади. Циљ померања мотора назад је да се возачу обезбеди позиција на средини предњег дела возила, што би допринело бољој прегледности. Међутим, возач је ипак остао на левој страни, јер је на десној страни уграђена вентилација. Купола, где се налазио други члан посаде, командир – нишанџија, такође је била померана у леву страну. Коришћена су два модела куполе: Modèle réglementaire AVIS-1 наоружана митраљезом Modèle 1931 Type C калибра 7,5 мм и куполом AVIS-2, наоружаном митраљезом калибра 13,2 мм. Прва верзија куполе је имала и резервни митраљез који се могао уградити на кров куполе и служио је за ПВО тенка.

Вешање је користило четири робусна потпорна точка. Конструкцијом је донекле отклоњен проблем са амортизерима који се јављао код тенкова AMR 33. Гусенице су биле широке 22 цм. Тенк је могао да савлада ров ширине 1,7 метара као и вертикалну препреку од 50 цм, или нагиб од 50%.

Четвороцилиндрични бензински мотор Renault 447 22 CV, запремине 5881 ццм је, према званичном приручнику француских оружаних снага, обезбеђивао максималну брзину кретања од 55 км/ч, што га је стављало на прву позицију по питању брзине кретања. Реноова брошура је тврдила да је максимална брзина 60 км/ч. Максимална снага мотора, при 2200 обртаја у минути, износила је 82 КС. Са резервоаром горива запремине 130 литара тенк је могао прећи 200 км.

Употреба

Француске оружане снаге су маја 1940. располагале са 178 тенкова AMR 35. Њима су били наоружана по три сквадрона у свакој лакој механизованој дивизији, као и по два сквадрона у лаким коњичким дивизијама. У току борбених дејстава употребљавани су за подршку пешадије. Скончали су као уништени у борбеним дејствима (услед слабог наоружања и оклопне заштите) или напуштени услед недостатка бензина или механичких кварова (највећи број кварова на систему вешања и мењачу).

Немци су заробљене примерке увели у своје наоружање, када тенк добија немачку ознаку Panzerspaehwagen ZT 702 (f); тенкови у верзији ZT4, који су били нови, делом су пренаоружани минобацачима калибра 81 мм, а неки су добили куполу типа AVIS-1.

Највећи број ових тенкова коришћен је на територији Француске. Маја 1945, Совјети су приликом уласка у Праг пронашли три тенка ZT4; њих су од Немаца заробили припадници чешког покрета отпора и користили их у борбама.

ТТ карактеристике AMR 35
Маса 6,5 т
Дужина 3,84 м
Ширина 1,76 м
Висина 1,88 м
Посада 2 члана
Наоружање 1 х 7,5 мм или 1 х 13,2 мм
Оклопна заштита 13 мм
Погон бензински, снаге 82 КС
Вешање гумом ојачане хоризонталне опруге
Аутономија 200 км
Брзина 55 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *