Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Аустралијски аутомат Овен

Овен је био једино оружје конструисано у Аустралији током другог светског рата. Конструисао га је Evelyn (Evo) Owen 1939. године.  Прототип у калибру .22 је представљен 24.јуна 1939. године. Аутомат је одбијен јер тадашњи аустралијски војни кругови нису препознавали важност аутоматског оружја. По избијању рата Овен је напустио конструисање оружја и ступио у војску као редов. Две године касније, Винсент Вардел, у својој кући проналази прототип аутомата и „уређује“ да се конструктор прекомандује у војни Одсек за развој, где ће радити на аутомату. Војни кругови и даље су гледали у аутомат са негативне стране, али је Влада подржала пројекат.

Аустралијски војници наоружани аутоматима Овен, 1945.

Избор калибра није још увек био одређен. Због присутне велике количине муниције калибра .45, одлучено је да се иста искористи за аутомат Овен. За опитовање, Овен је израђен у три калибра, и то: 9 мм парабелум, .38 и .45. Као референтни модели оружја узети су Стен и Томпсон. Као део тестирања, сва оружја су била прекривена блатом и песком, како би се симулирало окружење у којима ће се аутомат користити. Једини аутомат који при овом тесту није имао застоје је био Овен. Међутим, дефинитиван калибар аутомата тада није могао бити одређен, па је Влада морала да се поново умеша и одлучи да се аутомат ради у калибру 9 мм Парабелум.

Оwен се производио у фабрици Лyсагт у Порт Кембели. Између марта 1942. и фебруара 1943. произведено је 28 000 аутомата. Међутим, испоставило се да је прва партија муниције била погрешног типа, те се 10 000 аутомата није могло опремити борбеним комплетом. Још једном је Влада интервенисала прегазивши војну бирократију, и провела Оwен кроз финале израде, опремивши њиме аустралијске јединице које су се у то време бориле против Јапанаца у Новој Гвинеји. Око 50 000 аутомата је произведено у периоду 1941. до 1945.

Иако тежак, Овен је убрзо постао омиљено оружје захваљујући својој поузданости. Био је толико успешан да су га наручили САД и Нови Зеланд. Стигао је да буде употребљен у Кореји и у Вијетнаму. У аустралијској војсци се задржао до шездесетих година 20. века када га је заменио аутомат Ф1.

Тактичко технички подаци
калибар 9 x 19 мм Парабелум
дужина 806 мм
тежина 4.21 кг
брзина паљбе 700 мет/мин
брзина зрна 420 м/с
храњење оквир  33 метака

Сличне странице:

  Нису пронађене сличне странице

Поделите:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *