Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Бојни брод USS Alabama

USS Alabama на везу бродоградилишта у Норфолку, 1942.

Бојни брод USS Alabama (BB-60), класе South Dakota, поринут je фебруара 1942. у бродоградилишту Norfolk Naval Shipyard, три месеца након што су САД ушле у рат. У наоружање америчке морнарице је уведена августа исте године. Након пробних вожњи и обуке бродске посаде, USS Alabama је заједно са бојним бродом исте класе, USS South Dakota, априла 1943. отпловила за Велику Британију, где се придружила британској Домовинској флоти у бази Скапа Флоу. Након периода обуке, јуна 1943. је ангажована у пружању ватрене подршке савезничким снагама приликом искрцавања на норвешко острво Шпицберген, на граници Арктичког и Норвешког мора. Наредних месеци учествује у операцији Governor, која је имала за циљ да привуче немачку пажњу ка јужном делу Норвешке док су се Савезници припремали да ударе на праву мету – Сицилију. Из састава британске краљевске морнарице је деташована 1. августа, да би у Норфолк упловила осам дана касније.

Након извршеног ремонта у Норфолку, USS Alabama плови ка јужном Пацифику, где стиже на време да узме учешће у инвазији на Гилбертова острва, где је била задужена за противваздушну одбрану носача авиона и пружање ватрене подршке у искрцавању америчких снага на атоле Тараву и Макин. Након кратко проведеног времена у доку, у Перл Харбуру, крајем јануара 1944. се враћа у јужни Пацифик и придружује се флоти спремној за подршку искрцавања на Маршалска острва. Дана 16. и 17. фебруара, у пратњи је флотних носача авиона у нападу на јапанску поморску базу на острву Трук (Каролинска острва). Одатле је флота отпловила ка Маријанским острвима, где Американци нападају јапанске положаје на острвима Тинијан, Сајпан и Гуам. Крајем марта и почетком априла, у подршци је нападима носача авиона на неколико база на Каролинским острвима. Крајем априла, подржава искрцавање на северној обали Аустралијске Нове Гвинеје и Холандске Нове Гвинеје. Дванаестог јуна, USS Alabama пружа заштиту носачима авиона док њихови авиони нападају јапанске положаје на Сајпану, а наредног дана је извршила шесточасовно гађање топовиома главне бродске артиљерије, у покушају да умекша јапанску одбрану на Сајпану, пре него што на острво крену десантна средства. У бици у Филипинском мору, бојни брод USS Alabama има мању улогу, отварајући спорадичну ватру на јапанске авионе. У јулу, а потом и у септембру, прати носаче авиона током напада на Маријанска и Каролинска острва. Од септембра до новембра 1944. прати америчке носаче који су имали задатак да нападну јапанске положаје на Филипинским острвима. Кратак предах је уследио почетком децембра на Каролинским острвима, када је посада борбена дејства заменила обуком. Са Каролинских острва испловљава 10. децембра, а четири дана касније упловљава у луку острва Лузон. У САД се враћа марта 1945, ради извршења оправки. Након периода обучавања бродске посаде, априла 1945. се враћа у јужни Пацифик, како би подржала инвазију на Окинаву која је већ била у току. Током ноћи 17/18. јула гађа циљеве у подручју 13 км североисточно од Токија.

Завршетак рата на Пацифику је дочекао бојни брод USS Alabama јужно од Јапана. Одред Маринаца, подржан морнарима, помагао је у окупацији подручја Јокосука-Токио. Јапанске воде је напустила у септембру. У Сан Франциско упловљава 15. октобра, довозећи са собом припаднике америчких ОС са ангажовања на територији Јапана.

USS Alabama јануара 1947. излази из наоружања америчке ратне морнарице. У резерви се налази до 1962, када се брише из регистра бродова америчке морнарице. Америчка морнарица је тада и предаје властима државе Алабама да од ње направе брод-музеј. Тако је 1965. започела нови живот у меморијалном парку у Алабами, где се налази и данас.

USS Alabama као брод-музеј
USS Alabama (BB-60)
Класа брода South Dakota
Тип брода бојни брод
Наручен 1.априла 1939.
Градитељ Norfolk Naval Shipyard
Кобилица положена 1. фебруар 1940.
Поринут 16. фебруар 1942.
Примљен у службу 16. августа 1942.
Излазак из оперативе 9. јануара 1947.
Судбина брод музеј од 11. јуна 1964.
ТТ карактеристике
Депласман 35 000 т
Дужина 210 м
Ширина 33 м
Газ 11 м
Погон парне турбине, 4 осовинска вода
Брзина пловљења 27,5 чв
Даљина пловљења 15 000 М брзином од 15 чв
Посада 1 793 чланова
Наоружање 9 х 410 мм
20 х 130 мм
24 х 40 мм
22 х 20 мм
Авио компонента OS2U Kingfisher
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *