Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Bretagne, бојни брод

Бојни брод Bretagne у Тулону, 1919.

Бретањ, бојни брод истоимене класе, француске ратне морнарице, изграђен почетком XX века. Кобилица брода је положена јула 1912, у Арсеналу у Бресту. Годину дана касније је поринут, да би фебруара 1916. уведен у флотну листу француске ратне морнарице. Име је добио по географском региону Бретања у Француској, а главна одлика су му били топови калибра 340 мм, њих десет, смештених у пет двоцевних купола.

Већи део Првог светског рата, бојни брод Bretagne проводи у Крфској луци, са задатком спречавања изласка аустроугарске флоте из Јадранског мора. Током двадесетих и тридесетих година се ангажује у неинтервенционистичким патролама у шпанским водама. Други светски рат затиче га на везу у луци Тулон. У то време је Италија била неутрална, те самим тим није било претње по француску Средоземну флоту. Током децембра, Bretagne је контролисао поморски саобраћај на Атлантику. Почетком децембра, Bretagne и Provence (бојни брод исте класе) заједно са крстарицама Colbert, Dupleix и Primauguet и неколико разарача и подморница делују у водама око Дакара. Средином месеца су се вратили у Средоземље. Након повратка у Тулон, бојни брод Bretagne одлази на ремонт, који ће потрајати до 3. марта 1940. Недељу дана касније, заједно са крстарицом Algerie испловљава за Халифакс, носећи товар златних полуга француског трезора. На путу назад, прате два америчка теретна брода са 82 авиона које је Француска купила у САД. У Тулон упловљавају 10. априла, да би крајем априла заједно са још два брода своје класе отпловио за Александрију. Средином маја, заједно са бојним бродом Provance, упловљава у Мерс-ел-Кебир.

Бојни брод Bretagne након реконструкције 1935.

Плашећи се да француска флота после капитулације не падне у руке Немаца и тиме наруши постојећи однос у ратним бродовима, британска краљевска морнарица напада бродове француске флоте у луци Мерс-ел-Кебир, где сам бојни брод Bretagne страда. Том приликом страда 977 чланова посаде. Олупина је 1952. извађена из мора и изрезана у старо гвожђе.

Bretagne
Класа брода Bretagne
Тип брода бојни брод
Депласман 23936 т стандардни
26000 пуни
Дужина 166 м
Ширина 26,9 м
Газ 9,8 м
Погон 29 000 КС
Брзина пловљења 20 чв
Даљина пловљења 4 600 М брзином од 10 чв
Посада 1193 чланова
Сензори
Наоружање 10 х 340 мм
14 х 138,6 мм
8 х 75 мм
Оклопна заштита појас 270 мм
палубе 40 мм
куполе 340 мм
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *