Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Fuso, класа бојних бродова

Бојни бродови класе Fuso, названи Fuso и Yamashiro, били су бојни бродови типа дреднот, изграђени за потребе јапанске царске морнарице током Првог светског рата. Пре него што су повучени у резерву, односно пре краја Првог светског рата, краће време су патролирали уз кинеску обалу. Yamashiro ће ући у историју као први бојни брод јапанске царске морнарице са кога је успешно полетео авион.Током Другог светског рата ће обављати мање значајне задатке, да би коначно били потопљени у бици у мореузу Суригао.

Бојни брод Yamashiro на пробној вожњи, снимљен 19. децембра 1916.

Пројектовање бојних бродова класе Fuso је у великој мери било под утицајем текуће трке у наоружању и жељом јапанских поморских планера да одрже флоту капиталних бродова довољно снажну да порази америчку флоту која би деловала у јапанским водама. Јапанска флота бојних бродова се показала као врло ефикасна у последњој години Руско-јапанског рата, када су поразили руску флоту у бици код Цушиме.

Након Руско-јапанског рата, Јапан је усмерио пажњу на два преостала ривала у борби за доминацију на Пацифику: Великој Британији и САД. Јапански поморски теоретичари су сматрали да ће неминовно доћи до конфликта са макар једним од ова два ривала. Како би однели победу у будућем сукобу, било је потребно у свом саставу имати 70% броја америчких бојних бродова. Сходно томе, царска одбрамбена политика је 1907. позвала на изградњу флоте од осам модерних бојних бродова, депласмана по 20 000 тона и осам модерних оклопљених крстарица депласмана по 18 000 тона. Овај план градње ће касније бити познат као „Флотни програм осам-осам“.

Поринуће британског бојног брода HMS Dreadnought 1906. године је подигло улоге и закомпликовало јапанске планове. Депласмана 17 900 тона, наоружан са десет топова калибра 305 мм, HMS Dreadnoughtје учинио да су сви тадашњи бојни бродови, без обзира на време изградње, преко ноћи постали застарели. Поринуће бојног крсташа HMS Invincible наредне године је представљао даљи заостатак Јапанаца. Када су два нова бојна брода класе Satsuma и две оклопне крстарице класе Tsukuba, поринута 1911, надмашена новоизграђеним британским ратним бродовима, Јапанци су одлучили да ревидирају и поново покрену флотни програм осам-осам.

Први бојни бродови изграђени под одредбама ревидираног флотног програма била су два дреднота класе Kawachi. Морнарица је 1910. упутила захтев за финансирање флотног програма у целини. Због економских ограничења, захтев је одбијен, тако да је министар морнарице ограничио флотни програм на изградњу седам бојних бродова и три бојна крсташа, а потом је сам кабинет смањио флотни програм на четири оклопне крстарице и један бојни брод. Ипак, јапанска влада је на крају умањила штету тако што је одобрила градњу четири бојна крсташа (класа Kongo) и једног бојног брода, касније названог Fuso.

Бојни брод Fuso је био намењен за деловање у садејству са четири бојна крсташа. Након координације са Британцима око изградње бојних крсташа, јапански пројектанти су добили приступ најновијим британским студијама у области бродоградње, тако да су се оспособили за самостално пројектовање капиталних ратних бродова. Како би надмашили америчку класу New York, Јапанци су пројектовали брод наоружан са 12 топова калибра 360 мм и са већом брзином пловљења. Захваљујући сарадњи са Британцима, јапански конструктори су могли да пројектују двоцевне и троцевне артиљеријске куполе.

Коначни пројект – ознаке А-64 – је имао депласман од 29 000 тона, наоружан са 12 топова калибра 360 мм у шест двоцевних купола (две прамчане, две крмене и две у средишњем делу брода), са максималном брзином пловљења од 23 чв. Овај пројекат брода је био квалитетнији од америчког у погледу наоружања, оклопне заштите и брзине пловљења, чиме је настојао да квантитативну инфериорност компензује квалитативном супериорношћу.

Брод је пројектован са дужином преко свега од 202,7 метара. Максимална ширина брода је износила 28,7 м док је газ био 8,7 метара. Стандардни депласман брода је био 29 326 тона. Посада је бројала 1 198 чланова 1915, да би се 1935. бројност посаде повећала на 1396 чланова. Током Другог светског рата посада је бројала између 1 800 и 1 900 чланова.

Бојни брод Fuso након реконструкције

Прамчано надграђе је током модернизације тридесетих година увећано платформом на јарболима. Крмено надграђе је преуређено како би се могли уградити противавионски топови калибра 127 мм и додатни артиљеријски директори. Оба брода у класи су добила и противторпедну заштиту у облику блистера на подводном делу трупа, чиме је извршена и компензација депласмана који се повећао услед уградње додатне оклопне заштите. Уградњом додатне заштите димензије брода су промењене: дужина трупа брода повећана на 212,75 м, ширина на 33,1 м док је газ повећан на 9,69 м. Депласман је такође промењен; повећан је за скоро 4 000 тона.

Бојни бродови класе Fusoсу били погоњени са два сета парних турбина Brown-Curtis, који су погонили по пар осовинских водова. Турбине средњег притиска су погониле спољашње осовинске водове, док су турбине ниског и високог притиска погониле унутрашње осовинске водове. Турбине су биле пројектоване да испоруче снагу од 40 000 КС, користећи пару која се производила у 24 котлова Miyahara. Брод је могао да укрца 4 000 тона угља и 1 000 тона лож уља. Укрцано гориво је обезбеђивало аутономију пловљења од 8 000 наутичких миља при брзини од 14 чворова. Оба бојна брода су у пракси надмашила пројектоване вредности брзине пловљења од 22,5 чв; Fusoje постигао брзину од 23 чв, док је Yamashiro постигао брзину од 23,3 чв.

Током модернизације тридесетих године, котлови Miyahara су замењени са шест котлова Kanpon, због чега је прамчани димњак могао бити уклоњен. BrownCurtis турбине су замењене са четири Kanpon турбине снаге 75 000 КС. Капацитети крцања горива су повећани, тако да је сада било могуће укрцати 5 100 тона лож уља, што је значило и повећање аутономије пловљења на 11 800 миља брзином од 16 чворова.

Дванаест топова калибра 356 мм било је уграђено у шест двоцевних артиљеријских купола, које су се означавале бројевима почевши од прамца ка крми. Свака од купола главне бродске артиљерије је тежила 625 тона. Топови унутар купола су могли да заузму елевацију од -5 до +20°. Куполе су биле постављене у формацији 2-1-1-2, с тим да су на прамцу и крми куполе надвишавале једна другу што им је омогућавало да гађају једна преко друге. Одлука да се топови уграде у шест двоцевних уместо у четири троцевне куполе довела је до тога да је због две додатне куполе брод морао да буде дужи, а количина оклопа већа. Локација треће и четврте куполе се показала као непрактична, пошто нису могле да гађају једна преко друге, а између њих се налазио и димњак. Овај недостатак је исправљен код касније класе Ise. Уграђени у уздужници брода, ови топови су имали велика ограничења приликом отварања ватре. Муницијске коморе из којих су се снабдевале ове две куполе морале су да имају додатни систем вентилације и хлађења, пошто је тик уз њих била котларница. По изласку из новоградње, обе средње куполе су биле окренуте ка крми, што је касније отклоњено код бојног брода Fuso, а са циљем обезбеђивања места за додате платформе ко димњака.

Током употребе бродова класе Fuso, бродска артиљерија је претрпела више измена. Током прве реконструкције бродова, елевација топова је повећана са +20 на +43°, чиме је максимални домет топова повећан на 32 420 метара. Каденца топова је побољшана заменом хидрауличних кочница топова пнеуматским.

Топови су до Другог светског рата користили муницију Тип 91 (панцирно пробојну). Сваки од ових пројектила је тежио 673,5 килограма и имао брзину на устима цеви од 775 м/с. Максимални домет ових пројектила је износио 27 800 метара при елевацији од +30°, односно 35 450 при елевацији од 43° (након модернизације). Поред панцирног прјектила, крцано је и тренутно фугасну гранату масе 625 кг, која је на устима цеви имала брзину од 805 м/с. Током тридесетих година је развијено шрапнелско зрно, ознаке Тип 3 Sankaidan, које је било намењено противавионској борби.

Бојни бродови класе Fuso су из новоградње изашли са уграђених 16 једноцевних противавионских топова калибра 152 мм, поређаних дуж бока брода, у нивоу горње палубе. Сваки топ је имао хоризонтално поље дејства од 130° и максималну елевацију од +15°. Домет ових топова, тренутно-фугасном гранатом, било је 21 000 метара, док је брзина гађања износила од 4 до 6 граната у минути. Максимална елевација топа је повећана на +30° током реконструкције брода која је вршена тридесетих година. Тиме је и максимални домет топова повећан за око 900 метара.

Даље, били су уграђени и противавионски топови клаибра 76 мм, пет до шест оруђа. Ови топови су били уграђени са стране прамчаног надграђа, са страна другог димњака и по боковима крменог надграђа. (бојни брод Fuso није имао топ на десном боку крменог надграђа). Ови топови су имали максималну елевацију од +75° и могли су да испале пројектил масе 6 кг на даљину од 7 500 метара.Оба брода су имала по шест подводних торпедних цеви калибра 533 мм, по три на сваком боку.

Секундарно наоружање бојних бродова класе Fuso се током година експлоатације знатно мењало. Током реконструкције тридесетих година, сви топови калибра 76 мм су замењени са осам топова калибра 127 мм, Ови двоцевни топови су били уграђени на оба бока брода, уз прамчано и крмено надграђе. При максималној елевацији топа од +90°, могли су да отварају ватру на авионе који су летели на висинама до 9 440 метара, док су приликом гађања површинских циљева имали домет од 14 700 метара. Током реконструкције су демонтирани и прамчани топови калибра 152 мм.

Лако противавионско наоружање се у периоду од 1933. до 1944. драстично мењало. Током прве реконструкције на бојни брод Fuso су уграђена четири  четвороцевна митраљеза калибра 13,2 мм, док је Yamashiro добио осам двоцевних топова калибра 25 мм. До краја последње реконструкције и Fuso je добио осам двоцевних топова калибра 25 мм. Током 1943. године додато је и 17 једноцевних и два двоцевна топа, што је чинило укупан број ПАТ-ова од 37 оруђа. Августа 1944. оба брода добијају још 23 једноцевних, шест двоцевних и осам троцевних топова, што ће у коначном дати цифру од по 95 противавионских топова по броду.

У укупном депласману, оклопна заштита је учествовала са око 29%, односно са 8 726 тона. Оклопљени појас на воденој линији се кретао од 229 до 305 мм, док је испод њега оклоп био дебео 102 мм. Палуба је била заштићена оклопом дебљине од 32 до 51 мм. Артиљеријске куполе су са чела биле заштићене оклопом дебљине 279,4 мм, са бока 228,6 мм, док је кров био заштићен оклопом дебљине 305 мм. Заштиту командног моста су чиниле оклопне плоче дебљине 351 мм. Бродски труп је водонепропусним преградама издељен на 737 водонепропусних просторија, чиме је осигурана пловност брода у случају оштећења.

Оклопна заштита је унапређена приликом реконструкције, када је дебљина оклопљене палубе нарасла на 114 мм. Истовремено је додата и уздужна преграда од високорастегљивог челика, чиме је побољшана подводна заштита. Тиме је укупна маса оклопа нарасла на 12 395 тона, односно 31% депласмана брода. Међутим, и поред овог побољшања, брод је и даље био рањив на удар пројектила калибра 360 мм.

Прво полетање авиона са јапанског бојног брода, Sparrowhawk полеће са платформе уграђене на бојном броду Yamashiro, 1922.

Yamashiro је 1922. године добио платформу за полетање авиона, која је уграђена на кров куполе број два. Са ове платформе су успешно лансирани авиони Gloster Sparrowhawk и Sopwith Camelfighter, поставши тако први јапански ратни брод са кога је полетео авион.Током модернизације тридесетих година, бродови добијају катапулт и склапајући кран на крми; укрцавају по три хидроавиона, иако није било хангара за њихов смештај. Првобитни двокрилци Nakajima E4N2 су 1938. замењени такође двокрилцима Nakajima E8N2, који су пак 1942. замењени такође двокрилцима Mitsubishi F1M.

Бојни бродови класе Fuso су изашли из бродоградилишта са четири даљиномера (по два даљиномера дужине 1,5 и 3,5 м) на прамчаном надграђу и даљиномером од 4,5 м на крововима купола број два, три, четири и пет. У другој половини 1917. године на платформи прамчаног јарбола је уграђен директор за управљање артиљеријском ватром. Даљиномери дужине 4,5 м замењени су 1923. године даљиномерима дужине осам метара. Током прве модернизације су додатни директори за управљање ватром противавионских топова калибра 127 мм, по један на боковима прамчаног и крменог надграђа, а на врху командног моста је постављен даљиномер дужине осам метара. Овај даљиномер ће 1938. бити замењен два метра дужим даљиномером. Исте године ће и даљиномери дужине 3,5 метара, који су се налазили на прамчаном надграђу, бити замењени директорима за управљање ватром топова калибра 25 мм. Додатни директори ће бити уграђени и на платформе на оба бока димњака.

Радар ваздушне ситуације, модел Type 21, биће уграђен јула 1943, за време боравка бродова у сувом доку. Августа 1944. су уграђени радари површинске ситуације, ознаке Type 22 и радари за рано упозорење Type 13. Док су радари на бојном броду Yamashiro били уграђени на јарболу, на бојном броду Fuso су уграђивани на димњаку, што је био јединствен случај у јапанској царској морнарици.

ТТ карактеристике
новоградња
1944.
Депласман 29 800 т 35 300 т
Дужина преко свега 202,7 м 210,3 м
Ширина 28,7 м 33,1 м
Газ 8,7 м
Погонска група 24 котлова, 2 сета парних турбина,
4 осовинска вода, 40 000 КС
6 котлова, 4 парне турбине,
75 000 КС
Брзина пловљења 23 чв 24,5 чв
Посада 1 193 чланова 1 900 чланова
Наоружање 6 х 356 мм
16 х 152 мм
5 х 76 мм
6 ТЦ 533 мм
6 х 356 мм
14 х 152 мм
4 х 127 мм
95 х 25 мм
Авио компонента 3 хидроавиона
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *