Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Георг Хајнрих Линдеман

 

Генерал пуковник Георг Линдеман (Georg Heinrich Lindemann), командант 18. армије од 16. јануара 1942. до марта 1944. Учествовао у Првом и Другом светском рату. На почетку Другог светског рата, командује 36. пешадијском дивизијом у нападу на Француску и потом 50. корпусом у нападу на Совјетски Савез. Крај рата је дочекао као командант немачких снага у Данској.

Са успоном Националсоцијалистичке партије, Линдеман бива постављен на место команданта Ратне школе у Хановеру. На овој позицији се налази до 1936, када је унапређен у чин генерал потпуковника. Упоредо са чином добија и команду над 36. пешадијском дивизијом. Током напада на Пољску, дивизија се налази у Сарској области, да би потом узела учешће у нападу на Француску. Након успешног освајања Француске, Линдемана унапређују у чин генерала коњице (General der Kavallerie) и бива постављен на место команданта 50. корпуса. Јуна 1941, почетком напада на Совјетски Савез, Линдеманов корпус је у саставу Групе армија Север. Са корпусом напредује ка Лењинграду, да би убрзо био пребачен у састав Групе армија Центар. У Групи армија Центар ратује до заузимања Смоленска, након чега се враћа у састав Групе армија Север. Команду над 18. армијом преузима 16. јануара 1942. У лето 1942. добија чин генерал пуковника. На чело Групе армија Север долази 31. марта 1944. Командовање над овом групацијом било је кратког века, јер је већ 4. јула 1944. разрешен дужности и упућен у резерву. Хитлер је као разлог за његову смену дао објашњење да је „престар и преслаб“.

Након неколико месеци службе у резервним снагама, Линдеман долази на чело команде назване „Заједнички штаб балтичке обале“. Од 1. фебруара 1945. се налази на челу немачких снага у Данској. Априла 1945. када је свим командантима постало јасно да је крај рата неизбежан, Линдеман издаје наређење својим јединицама да одрже стриктну дисциплину. Након тога наређује да се Данска брани до последњег метка.

3. маја одлази у Морнаричку академију у Морвику како би учествовао на састанку са адмиралом Деницом. Линдеман га на састанку упознаје да би могао да држи Данску неко извесно време. Он и његов колега у Норвешкој, генерал Франц Беме, залагали су се да Немачка држи Данску и Норвешку као улог за преговарање са савезничким снагама. Дениц је, међутим, преговарао о тренутном миру, и Немачка је безусловно капитулирала 5. маја 1945. Као командант „Армије Линдеман“, Линдеман је добио задатак да до 6. јуна 1945. престане немачка окупација – када је и ухапшен.

Линдеман проводи у америчком заробљеништву до 1948. Није био оптужен за ратне злочине, нити од стране Савезника, нити од данске владе. Након пуштања на слободу, Линдеман се пензионисао и живео је у Западној Немачкој. Преминуо је 25. септембра 1963.

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *