Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Handley Page Halifax

Handley Page Halifax је један од четоворомоторних тешких бомбардера британског ваздухопловства коришћених током Другог светског рата. Претходник чувеног бомбардера Авро Ланкастера, Халифакс је остао у служби све до краја рата, извршавајући различите задатке као додатак свом основном задатку – бомбардовању. Halifax се налазио и у наоружању канадског, аустралијског, пољског, као и у ваздухопловству Слободне Француске. Након рата, њиме су биле наоружане и јединице египатског и пакистанског ваздухопловства.

Авион је настао као одговор компаније Handley Page на спецификацију Министарства ваздухопловства P.13/36, која је предвиђала израду двомоторног средњег бомбардера. Остали кандидати за учешће по овом захтеву била је компанија Avro са моделом 679,  као и пројекти компанија Fairey, Boulton Paul и Short. Сви кандидати су користили моторе Rolls-Royce Vulture, Napier Sabre, Fairey P.24 или Bristol Hercules који су се тада још увек налазили у фази развоја или испитивања. Четворомоторни бомбардери су били разматрани у спецификацији B.12/36.

Након проучавања приспелих конструктивних решења, комисија Министарства ваздухопловства се 1937. одлучила за пројект компаније Avro, док је пројект компаније Handley Page узет као резервно решење. Наручена су по два прототипа.

Представљање прототипова је мало каснило, јер је прво требало произвести довољан број бомбардера Armstrong-Whitworth Whitley и Vickers Wellington. Крајем јула 1937, представницима компаније Handley Page је саопштено да реконструишу свој прототип како би могли уградити четири уместо предвиђена два мотора, пошто су изабрани мотори Vulture имали одређене техничке проблеме.

Овом реконструкцијом, распон крила је повећан са 27 на 30 метара, а додато је и 5 900 кг масе. Министарство је септембра 1937. препоручило моторе Merlin. До краја године је израђена макета авиона, а марта наредне године је започета производња два прототипа H.P.57.

Пре увођења у наоружање авион је добио и име, Halifax, у складу са традицијом да се тешки бомбардери именују по великим градовима. РАФ је јануара 1938. у првој серији наручио 100 авиона. Први лет Халифакса изведен је 25. октобра 1939, из РАФ-ове базе Бичестер, недуго након што је Британија објавила рат Немачкој.

Прва јединица наоружана новим бомбардерима била је 35. ескадрила, новембра 1940. која је први напад њима извела у ноћи 11/12. марта 1941. бомбардујући француски град Авр (Le Havre).

Нови авион је био предмет критика, нарочито од стране команданта Бомбардерске команде, који је израчунао да Халифакс за свој животни век испусти 100 тона бомби, за разлику од Ланкастера, који за свој животни век отпусти 154 тона. Податак да су Халифакси имали мањи број отказа, нија га интересовао. Такође, Халифакс за разлику од Ланкастера није могао да носи “Cookie“ бомбе масе 1 800 кг, а које су биле основ дејства бомбардера према замисли команданта Бомбардерске команде. Ланкастер је с временом по бројности надмашио Халифаксе, а и доста је ескадрила пренаоружавано Ланкастерима. Ипак, Халифакси су се и даље производили, јер Енглези нису могли да приуште себи губитак времена услед пребацивања производње са Халифакса на Ланкастере. Халифакси су временом повучени на ратишта мање важности, Африку и Италију, где је на делу авиона вршена конверзија у тегљаче једрилица, као и у транспортне и морнаричке патролне авионе.

Халифакси су током службе у Бомбардерској команди, извели 82 773 авио полетања и отпустили 224 207 тона бомби. Изгубљено је 1 833 авиона.

ТТ карактеристике (Handley Page Halifax Mk III)
Посада 7 чланова
Дужина 21,82 м
Распон крила 31,75 м
Висина 6,32 м
Површина крила 110,6 м²
Маса празног авиона
Максимална полетна маса
Погон 4 × Bristol Hercules XVI, снаге по 1 615 КС
Максимална брзина 454 км/ч
Долет 3 000 км
Плафон лета 7 315 м
Брзина пењања 3,8 м/с
Наоружање 8 × 7,7 мм Browning
1 × 7,7 мм Vickers K
5 897 кг бомби
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *