Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Hecht (Type XXVIIA), класа џепних подморница

Џепна подморница класе Hecht као музејски експонат

Ова класа џепних подморница је првобитно била намењена за извођење удара по бродовима на сидришту, слично британским подморницама класе „X“ које су Немци заробили након неуспешног британског напада на бојни брод Tirpitz, и била је наоружана једном мином на прамцу трупа, коју је било могуће отпустити из унутрашњости подморнице. Подморница је била оптимизована за подводну вожњу и била је опремљена жирокомпасом и компензујућим танковима, али није имала танк роњења. Пошто је била мала и била погоњена мотором снаге свега 12 КС, Немци су намеравали да подморницу у зону дејства допремају површинским бродом. Дубина роњења подморнице је износила 50 м.

Након пројектовања, новој класи подморница је у задатке додат и напад на покретне мете у обалском подручју. Сходно томе, додат је захтев да подморница уместо минског носи торпедно наоружање, а да се из списка опреме избаци жирокомпас (који је на крају ипак уграђен). У варијанти ношења торпеда, подморница је крцала додатне батерије чиме је повећавала радијус дејства. Као алтернатива минском наоружању разматрана је ронилачка комора, али до овог развоја ипак није дошло.

У периоду од маја до августа 1944. изграђене су три подморнице – прототипа, означених од U2111 до U 2113, и 50 серијских џепних подморница, ознака од  U2251до U2300. Све у свему, ово није била задовољавајућа конструкција подморнице, имала је слабе маневарске способности, нарочито у подводној вожњи. Уз то, уградњом жирокомпаса је повећан депласман подморнице, смањен радијус дејства – а потрошња електричне енергије повећана.

У складу са својим ограничењима за употребу у рату, ове подморнице су након уградње додатних акумулаторских батерија коришћене у процесу обуке немачких подморничара, чланова посада џепних подморница класе Seehund.

ТТ карактеристике
Депласман 11,8 т
Дужина преко свега 10,6 м
Ширина 1,7 м
Погонска група електромотор снаге 12 КС
Брзина пловљења 5,7 чв
Посада 2 члана
Наоружање 1 х торпедо G7e TIIIc или 1 х мина
Радијус кретања површински 65 М брзином од 5,7 чв
подводни 38 М брзином од 4 чв (са допунском батеријом 69 М)
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *