Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

HMS Centurion, бојни брод

HMS Centurion је био други бојни брод класе King George V, изграђен пре Првог светског рата.

Током првог светског рата, бојни брод HMS Centurion се налазио у саставу 2. ескадре и као такав је учествовао у чувеној Јиландској бици. Тада је испалио четири салве на немачки бојни крсташ Lutzow, пре него му је HMS Orion блокирао линију ватре. Након дужности у Северном мору, плови у Средоземље како би надзирао капитулацију Отоманске империје. У Црно море упловљава 1919, где учествује у интервенцији током Руског грађанског рата, односно у помоћи Белим снагама.

Потписивањем Поморског споразума у Вашингтону, HMS Centurion је изашао из оперативе и постао брод мета. У овој улози остаје до априла 1941, када добија лажно надграђе, а све у циљу збуњивања немачких обавештајаца, које је требало убедити да је изграђен нови бојни брод, HMS Anson.

HMS Centurion као HMS Anson

Адмиралитет је 4. априла 1941. предложио да бродови Средоземне флоте изврше артиљеријски удар на Триполи, и да након тога са HMS Centurion блокирају улаз у луку. Адмирал Канингем је одбио овај предлог, сматрајући да је HMS Centurion преспор и да непријатељ има превласт у ваздушном простору.

Јуна 1942, HMS Centurion испловљава за источно Средоземље, као део плана за операцију Vigorous. Његова улога је била да симулира оперативни бојни брод. Тако је HMS Centurion од 1942. до 1944. боравио на везу у Суецу, као противавионски брод, пружајући италијанским снагама слику оперативног бојног брода. Дрвене макете топова су успеле да држе италијанске супердредноте даље од канала.

Последњу улогу HMS Centurion игра у припреми за десант на Нормандију. Била му је намењена улога лукобрана у изради импровизованог пристаништа. Потопљен је 9. јуна 1944.

HMS Centurion као брод-мета
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *