Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

HMS Formidable, носач авиона

HMS Formidable је трећи по реду носач класе Illustrious. Кобилица је положена 17. јуна 1937. Иако је његова градња започета као градња трећег брода у класи, у оперативу је уведен као други. Formidable је имао необични почетак каријере, пошто је нешто пре званичног момента поринућа дошло до пуцања дела дрвене колевке, тако да је Formidable сам себе поринуо. Током овог поринућа, делови колевке су усмртили једног, а повредили двадесетак посматрача. Након што је 24. новембра 1940. и званично уведен у наоружање, каријеру започиње у Атлантику, ловећи немачку тешку крстарицу (џепни бојни брод) Admiral Scheer. Након ове неуспешне операције, Formidable је јануара 1941. послат у Средоземно море како би заменио Illustrious, који је морао да буде упућен на поправке. Прве успехе HMS Formidable бележи у бици код рта Матапан, која је започела 27. марта 1941. Наредног дана, један од авиона који је полетео са носача Formidable, погађа италијански бојни брод Vitorrio Veneto, а два дана касније, доприноси и уништењу три италијанских крстарица, тако што авион торпедом погађа крстарицу Pola и обезбеђује британским бродовима да стигну на поприште битке и докрајче италијанске крстарице.

Носач авиона Formidable је 26. маја 1941, након оштећења изазваним погоцима бомби масе 1000 кг. Након више од шест месеци одсуства, Formidable јануара 1942. ступа у састав Источне флоте и учествује у операцији Ironclad. У Индијском океану остаје до октобра, када креће ка Гибралтару. Одатле учествује у операцијама Torch, Husky и Avalanche.

Половином новембра 1943, тачније 17. новембра, авиони Albacore из састава 820. ескадриле, полећу са носача HMS Formidable и потапају немачку подморницу U-331, која је скоро две године раније потопила бојни брод HMS Barham. Током 1944, авиони Swordfish са носача Formidable учествују у операцијама Mascot и Goodwood, што су кодна имена за неуспеле операције уништења бојног брода Тирпиц. Почетком јануара 1945.  Formidable се прикључује 1. сквадрону носача авиона британске Пацифичке флоте. Главни непријатељ су биле јапанске камиказе, које је Formidable успевао да избегне све до 4. маја, када су камиказе успеле да пробију и летну палубу и продру до танкова горива, што је изазвало велики пожар. Пожар је стављен под контролу у року од неколико часова, а палуба поправљена тек толико да се може користити.

По завршетку рата, носач је ангажован на превожењу ослобођених савезничких војника, У резерву одлази 1947, а 1953. је продат у старо гвожђе.

ТТ карактеристике HMS Formidable
Tип и класа носач авиона класе Illustrious
Депласман 23 369 т (стандардни)
Дужина 225,6 м дужина преко свега
216,4 м дужина на воденој линији
Ширина 29,2 м
Газ 8,8 м
Погонска група 6 котлова, 3 парне турбине, 111 000 КС
Брзина пловљења 30 чв
Посада 1 229 чланова
Даљина пловљења 10 700 М брзином од 10 чв
Наоружање 8 х двоцевни топ 113 мм
6 х четвороцевни топ 40 мм
Оклопна заштита појас водене линије
летна палуба
бочне стране хангара
водонепропусне преграде
114 мм
76 мм
114 мм
64 мм
Авио компонента 36 – 54 авиона
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *