Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

HMS Implacable, носач авиона

Кобилица за носач авиона HMS Implacable је положена 21. фебруара 1939. године у бродоградилишту Fairfield Shipbuilders. То је последњи флотни носач авиона изграђен током Другог светског рата. По изгледу је био идентичан носачу Indefatigable из истоимене класе носача, са изузетком разлике у одбрамбеном наоружању. Иако је био поринут 10. децембра 1942, опремање је потрајало до 4. августа 1944. Августа 1944. носач HMS Implacable улази у састав Домовинске флоте. Месец дана касније на носач слећу авиони Barracuda из састава 828. и 841. ескадриле, који ће касније напасти циљеве дуж норвешке обале (потапају три теретна брода и три мања ескортна брода). Током месеца октобра, HMS Implacable учествује у операцији Athletic, када напада поморски саобраћај дуж норвешке обале, као и непријатељске аеродроме код Сореиса и Бардуфоса.

Новембра исте године, HMS Implacable учествује у операцији Provident, која је у суштини била наставак напада на непријатељске конвоје који су пловили дуж норвешке обале. Крајем новембра, авиони Barracuda 828. и 841. ескадриле и Firefly из 1771. ескадриле полећу у напад на конвој који се налазио северно од Намсоса. Потопљена су два теретна брода, међу којима и MS Rigel на коме су се поред укрцаних немачких војника  налазили и ратни заробљеници Руси и Срби, као и шест помоћних бродова.

Јануара 1945, HMS Implacable је изабран за службу у Британској пацифичкој флоти. Након опремања за извршење задатка у новој јединици, марта месеца HMS Implacable испловљава за Цејлон. Британској пацифичкој флоти придружује се 8. априла, када постаје и командни брод Ударне групе 111.2. Од 12. јуна, авиони са HMS Implacable нападају Трук, Од 6. јула, HMS Implacable је у саставу америчке Треће флоте, заједно са још два британска носача: Victorious и Formidable. Ова три носача ће десет дана касније започети серију напада на подручја Токија и Јокохаме. Операција је настављена све до почетка августа, када су носачи морали бити повучени ради попуне горивом. Крај рата ће дочекати у Аустралији, током попуне горивом. Последњи задатак носача HMS Implacable у Другом светском рату био је раптријација преко 2 000 Британаца – ратних заробљеника. У Британију се враћа 1946, када постаје центар за обуку у слетању на палубу носача Домовинске флоте. Ову улогу има до 1950, када за кратко постаје командни брод Домовинске флоте. Током овог периода учествује у многим вежбама. У резерву одлази крајем 1950, да би две године касније био конвертован у школски брод. Носач је разматран за подвргавање опсежној модернизацији, али се одустало јер би радови предуго трајали, а уз то би били и прескупи. HMS Implacable званично излази из наоружања 1954, а већ наредне године бива продат у старо гвожђе.

ТТ карактеристике HMS Implacable
Tип носач авиона класе Implacable
Депласман 32 630 т
Дужина преко свега 233,6 м
Ширина 29,2 м
Газ 8,9 м
Погонска група 4 парне турбине, снаге 148 000 КС
Брзина пловљења 32,5 чв
Посада 2 300 чланова (1945.)
Даљина пловљења 6 720 миља брзином од 20 чв
Оклопна заштита оклопни појас
летна палуба
водонепропусне преграде
муницијске коморе
114 мм
76 мм
51 мм
76-114 мм
Наоружање 16 х 110 мм
44 х 40 мм
61 х 20 мм
Авио компонента 81 авион
1 катапулт
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *