Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

HMS Indomitable, носач авиона

Четврти и последњи носач авиона класе Illustrious био је HMS Indomitable, који је заједно са HMS Formidable, изграђен у оквиру Поморског споразума из 1937. године. Indomitable је изашао из „калупа“, јер се у време његове изградње разматрала величина ваздухопловне групе носача авиона, тј. број авиона које би носач требао да укрца. Као резултат тога, Indomitable је имао хангар на два нивоа, величине као код носача Ark Royal, капацитета 48 авиона. Једини недостатак ове конфигурације огледао се  у смањењу дебљине оклопа бочних страна хангара и повећања депласмана носача.

Кобилица је положена 10. новембра 1937, а поринут је 26. марта 1940. Након увођења у оперативну употребу, Indomitable је испловио за Западну Индију и одмах, почетком новембра 1941. се насукао на корални гребен. Иако је поправљен за кратко време, не стиже на време да спречи уништење састава „Force Z“ (међу којима су били Prince of Wales и Repulse), где је требала да извршава задатке ваздушне подршке састава. Уместо тога, јануара 1942. се прикључује Источној флоти, која је базирала на Цејлону.

Након испоруке 48 Харикена на Суматру, Indomitable је придодат новој Источној флоти, заједно са носачима Formidable и Hermes. Током априла, извршено је неколико неуспелих напада на јапанске носаче авиона у Индијском океану. У овим нападима Британци су успели да изгубе носач авиона Hermes и још неколико других бродова. Након ових акција, Indomitable учествује у операцији Ironclad, заједно са носачем Illustrious. Потом је уследила операција Pedestal, где је Indomitable задобио два поготка авио бомбом, од којих је један погодила неоклопљени део летне палубе. Поправка носача је вршена у бродоградилишту у Норфолку и трајала је до фебруара 1943. Након поправки, учествује у операцији Husky, када га италијански или немачки авион погађа торпедом и шаље назад у Норфолк.

Indomitable се у оперативу враћа јула 1944, када се и прикључује Источној флоти, заједно са носачем Victorious. У саставу Источне флоте, врши ваздушне нападе на јапанске положаје на Суматри, потом на Никобарским острвима и на Медан. Касније, као део Британске пацифичке флоте, врши нападе на Медан, Палембанг и Суматру, током целог јануара 1945. Камиказе га погађају код Окинаве, 4. маја, али без већих оштећења.

У августу, пред краја рата, носач Indomitable добија задатак да подржи британске снаге у ослобађању Хонг Конга, где стиже након што су се Јапанци предали. Авиони са носача су за свој последњи задатак имали борбу против јапанских чамаца – камиказа који су кренули у напад на британске снаге.

Indomitable се враћа у Британију новембра 1945. Две године касније одлази у резерву, а потом и на трогодишњи ремонт, до 1950 .Након ремонта улази у састав Домовинске флоте. Почетком фебруара 1953. трпи велика оштећења услед пожара и експлозије на броду. Након испитивања нових светала за навођење авиона у слетању, враћа се у резерву. У старо гвожђе је продат 1955.

ТТ карактеристике HMS Indomitable
Tип и класа носач авиона класе Illustrious
Депласман 23 000 т стандардни
29 730 т пуни
Дужина 230 м
Ширина 29,2 м
Газ 8,8 м
Погонска група 6 котлова, парне турбине, три осовинска вода, 111 000 КС
Брзина пловљења 30,5 чв
Посада 1 392 (касније 2 100) чланова
Даљина пловљења 11 000 М брзином од 14 чв
Наоружање 16 х 113 мм
48 х 40 мм
10 х 20 мм
Авио компонента 45 – 50 авиона
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *