Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Иван Григоревич Драченко

Иван Григоревич Драченко (укр. Іва́н Григо́рович Драче́нко), пилот јуришне авијације и херој Совјетског Савеза. Један је од свега четири лица која су уз Орден хероја Совјетског Савеза носиоци и Ордена Славе у сва три степена.

Рођен је 15. новембра 1922. у земљорадничкој породици, у селу Велика Севастјановка (Великая Севастьяновка) у централној Украјини. Војсци се придружио априла 1941, а две године касније завршава војну пилотску школу и учествује у Курској бици. Средином августа 1943. озбиљно је рањен у десно око и заробљен са још пет припадника Црвене армије. Током 25 дана проведених у заробљеништву, понуђена му је слобода у замену за ступање у редове генерала Власова. Пошто је одбио да им приступи, муче га, при чему му копају повређено око. По пребацивању у заробљенички логор, Драченко је хоспитализован, где добија и вештачко око. У септембру 1943. успева да побегне из логора. Очну протезу ће вешто сакрити, како би му било одобрено летење.

Орден славе трећег степена Драченко добија због подвига учињеног 4. јуна 1944, приликом извиђачког лета изнад румунске територије. Током лета изнад румунског града Таргу Фурмоз, Драченко уочава велику колону непријатељских тенкова. Током повратка на свој аеродром Драченко бива нападнут од стране девет немачких ловаца FW-190. Умешним маневром успева да избегне непријатељске ловце и да успешно приземљи тешко оштећени авион на матични аеродром.

Крајем јуна исте године, Драченко је поново на извиђачком лету. У близини града Јаши митраљира и пали непријатељски воз, након чега успева и да обори један непријатељски авион. За овај подвиг је предложен за одликовање Орденом славе другог степена. Одликован је након поновљеног предлога за одликовање. Међутим, због административне грешке, Драченко је добио два Ордена славе другог степена, пошто је реализован и први предлог за одликовање.

Октобра месеца, Драченко предводи групу од шест авиона Ил-2, који уништавају три немачка тенка Tiger који су ометали напредовање совјетских снага и чинили уско грло на Карпатима. Драченко је иза себе већ имао 157 мисија са 24 ваздушних борби, уништених 76 непријатељских оклопних возила и тенкова, шест оклопљених транспортних возова, 654 аутомобила, 122 тешких камиона и вагона, седам складишта, четири моста… Уз то, оборио је пет, а на земљи уништио још девет авиона. Све ово је било довољно за предлог за одликовање Орденом хероја Совјетског Савеза, који ће добити 26. октобра 1944.

Након откривања очне протезе, Драченко је скинут са летења. 1947. одлази у Кијев где 1953. на Кијевском универзитету завршава права.

Драченку је 26. новембра 1968. други примерак Ордена славе другог степена замењен Орденом славе првог степена, чиме је постао витез Ордена славе.

Преминуо је 16. новембра 1994.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *