Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Јахаћи торпедо Neger

Ово средство је настало модификацијом доказаног торпеда G7e. Принципијелна разлика се огледала у замени бојеве главе кокпитом, покривеног акрилном куполом. Оператер је имао прилично једноставне команде (палицу кормила, гас и активирање механизма за отпуст торпеда), а био је опремљен ронилачком опремом и ручним компасом. Купола је у својој основи имала угаону поделу, а шиљак на носу торпеда је омогућавао неку врсту грубог нишањења.

Позиција оператера близу површине воде, тактички императив за операције ноћу, али је поклопац кокпита смањивао видљивост и отежавао уочавање циља. Мала брзина торпеда и немогућност зарањања су умањивали вероватноћу преживљавања на бојишту. Ограничени радијус дејства је захтевао импровизоване зоне лансирања у близини циљева, обично прикладну обалу са силазима ојачаним дрвеним рампама. Лепо време и мирно море су били неопходни за успешно извршавање задатка, а јаке струје су у многоме ограничавале употребу овог средства.

Иако није спадао у групу оружја – самоубица, то је често постајао када би погон подвешеног торпеда започео са радом, а оно се услед неког од кварова није могло отпустити, те је и оператора водило ка циљу. Током 1944. је произведено око 200 пловила овог типа. Први примерци улазе у наоружање марта 1944. Међутим, Neger се показао као врло ризичан по операторе, пошто је стопа смртности оператора износила око 80%. Заузврат, потопљена је једна крстарица, један разарач и три миноловца.

ТТ карактеристике
Посада 1
Дужина 7,6 м
Ширина 0,5 м
Депласман 2,7 т
Погон електромотор снаге 12 КС
Наоружање подвешено торпедо G7e
Даљина пловљења 48 миља брзином од 4 чв
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *