Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Java, класа лаких крстарица

У време њиховог развоја 1915. године, лаке крстарице класе Јава сматране су и бољим од сличних бродова у британској и немачкој морнарици. Градња бродова ове класе се толико одужила да су по увођењу у оперативу били већ далеко застарели. Као и остали холандски бродови, и дизајн ових бродова је био налик осталима који су службовали у најзначајнијој холандској колонији, Источној Индији. План је био да то буду најмоћнији ратни бродови у том региону, нарочито након повлачења давно застарелих холандских бојних бродова. По дизајну, били су већи од лаких крстарица у немачкој и британској флоти. Имали су депласман од неких 6 670 тона, што је био резултат наоружавања брода са 10 топова калибра 150 мм. Шема оклопне заштите састојала се из оклопног појаса дебљине 75 мм (на воденој линији) која је покривала и машински простор и муницијске коморе, и био редукован на 50 мм у појасу који је штитио кормиларски уређај. Хоризонтална компонента заштите обухватала је оклоп палубе дебљине од 25 до 50 мм. Командни торањ је био оклопљен са 125 мм, док су чела артиљеријских купола била дебела 100 мм.

Лака крстарица Јава

Што се тиче погонске групе бродова, очит је немачки утицај. Уграђивани су сетови које су чинили котлови Schulz-Thornycroft и турбине Germania. Код крстарице „Суматра“ дошло је до промене услед великог пожара који је захватио бродоградилиште, када су изгорели делови за погон овог брода. Тако су уграђене турбине Zoelly. Ова измена је касније изазвала одређене проблеме у експлоатацији брода. Прорачунска снага је износила 72 000 КС, колико је било неопходно да се брод ове тонаже убрза до 31 чв. Брод је имао три осовинска вода, а као погонско гориво употребљавало се лож уље, кога је у Источној Индији било у довољним количинама.

Главно бродско наоружање чинило је 10 топова калибра 150 мм. Секундарно наоружање су чинили топови 75 мм. У почетку није било предвиђено ни торпедно наоружање, нити укрцавање авиона.

Прва два брода из класе наручена су 1916. године, док је наруџба за трећи брод, који је убрзо и отказан, положена 14. јуна 1917. године.

Авиони и сохе додате су након завршетка изградње бродова. Први авиони који су укрцани били су британски авиони Fairey IIID, по два на сваки брод. Овај тип авиона се показао као сувише нежан за услове који су владали у Источној Индији, тако да су убрзо замењени Фокеровим моделом C.VIIW.

Ремонт и модернизација лаких крстарица класе Јава извршена је у периоду 1934-35. године. Тада су демонтирани ПАМ-ови калибра 7,62 мм а уграђени су 6 (на крстарици Суматра) односно 4 (на крстарици Јава) двоцевна топа 40мм Mk III Бофорс. Уграђена су и по 4 митраљеза калибра 12,7 мм.

Лака крстарица Јава у Сиднеју, 1930. године

 По избијању рата са Немачком, Јава је узела учешће у праћењу конвоја у Источној Индији. На сличним задацима се налазила и у времену избијања рата на Пацифику. тада постаје јединица под командом Савезничке ударне групе којом је командовао холандски адмирал Doorman. Прво ватрено крштење има у бици у вратима Банка 13/14. фебруара 1942. године. Сличан подухват се одиграва 18. фебруара против искрцавања на Бали, када Јава оштећује транспортни брод, док савезничке снаге губе један разарач. 27. фебруара испловљава у акцију пресретања јапанских снага које су вршиле инвазију на острво Јаву. У бици у Јаванском мору крстарица Јава добија торпедо са јапанске крстарице Nachi и тоне на неких 40 миља ЗЈЗ од острва Балвеан.

Крстарица Суматра се налазила у Влисингену, чекајући ремонт, када је започео Други светски рат. Успева да исплови и умакне за Британију 11. маја 1940. године. Између 2. и 11. јуна плови за Канаду, где искрцава чланове Краљевске породице, а потом плови за холандску Западну Индију. По упловљењу у луку Курасао 22. јуна, преузима акције против немачких рејдера у Карипском мору, централном Атлантику и Антилима.

Лака крстарица Суматра у вожњи пуном брзином

Из Курасаоа испловљава 7. августа и плови за Јужну Африку, одакле плови за Источну Индију, где упловљава средином октобра 1940. године. Тада посада добија премештај на друге бродова, а Суматра остаје у дуго очекиваном ремонту. По уласку Јапана у рат, 27. јануара 1942. године је поново уводе у оперативу, са недовршеним ремонтом и само са основном посадом. Упловљава у Тринкомале 15. фебруара и ту остаје до 16. априла, када испловљава за Бомбај на даље опремање. Из Бомбаја плови за Коломбо, одакле испловљава за Британију 1. августа. У британску луку Портсмаут упловљава 30. октобра 1942. године. Од новембра 1942. године остаје у оперативи али са редукованом посадом. У том статусу остаје све до маја 1944. године када је припремају за потапање испред обале Нормандије. Потапају је 9. јуна 1944. како би направили гат за пристајање транспортних бродова.

ТТ карактеристике
Депласман 8 078 т (пуни депласман)
Дужина 155,30 м
Ширина 16 м
Газ 6,22 м
Погон 3 гасне турбине Parsons, 73 000 КС
Брзина пловљења 31 чв
Даљина пловљења 4 340 миља брзином од 10/11 чв
Посада 526 чланова
Наоружање 10 x 150 мм
8 (Java) или 6 (Sumatra) x 40 мм
8 x 12,7 мм
Авио компонента 2 хидроавиона Fokker C.XI-W

Фотографијa преузетa са странице http://www.netherlandsnavy.nl/ господина Јана Визнера

Лака крстарица Јава након реконструкције
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *