Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Kent, класа тешких крстарица

Током раних двадесетих година, на месту Директора поморских конструкција се налазио Сер Еустас Тенисон Денкорт (Sir Eustace Tennyson d’Eyncourt). Он је разматрао тип крстарице  налик бојном броду класе Нелсон, који је тада такође био у фазу конструисања. По њему, оклоп би требало сконцентрисати на оклопљену палубу у висини водене линије, којом би били заштићене муницијске коморе и машински простори. Теоријски, велики неоклопљени труп би могао да прими доста оштећења без утицаја на пловност брода, док би оклопљена палуба уграђена тако ниско спустила метацентарску висину брода и смањивала могућност превртања брода услед продора воде. На несрећу, чак и овај минимални степен оклопне заштите морао је бити смањен, жртвујући се за брзину и ватрену моћ брода. Ова нова класа брода је такође морала да задовољи и одредбе вашингтонског поморског споразума.

Тешка крстарица HMS BERWICK на плутачи, новембар 1942.

Директор поморских конструкција је детаљнију конструкцију нових крстарица препустио свом подређеном, конструктору Чарлсу Лиликрапу (Charles Swift Lillicrap). Конструктор је нацртао планове и јануара 1923. их поднео директору на разматрање. Денкорт је инсистирао на пар измена, тако да је коначни план поднет Адмиралитету у октобру. Денкорт је предао три нацрта, за крстарице наоружане са 6 и 8 топова 8-инча, или са мањим погонским комплексом али бољом оклопном заштитом. То је било неопходно јер су ове нове и већином незаштићене крстарице представљале коцку у смислу баланса брзине, ватрене моћи и заштите. На крају, Адмиралитет је одобрио планове и укључио их у предлоге за градњу за фискалну 1925-25. годину.

Адмиралитет је израчунао да им је за испуњење стратегијских циљева потребно 70 крстарица, али су сви били свесни да тако обиман програм градње неће проћи. На крају,  наручено је свега пет нових крстарица, а још две су одобрене за градњу за потребе аустралијске ратне морнарице. Трошкове изградње ова два брода плаћала је аустралијска влада. Ових пет крстарица је чинило класу Кент (Kent).

Уговор о градњи је потписан у пролеће 1924. да би у лето исте године у бродоградилишту Portsmouth Naval Dockyard положена кобилица за први брод из класе – Сафолк (Suffolk). Градња преостала четири брода (Cornwall, Cumberland и Kent) започета је до краја исте године. Како су радови на изградњи бродова напредовали, увођене су модификације. На пример, снага погона је смањена са 100 000 на 80 000 КС, што је значило и смањење брзине пловљења, али је на тај начин уштеђена маса могла бити искоришћена за нешто додатног оклопа. Тако су бочне стране трупа оклопљене са 25 мм челика, с тим да је у висини машинског простора оклоп нарастао на 50 мм. Оклопљена палуба на воденој линији остала је дебела 25 мм, с тим да је изнад муницијских комора повећана на 75 мм. Овај оклоп је једва штитио од погодака пројектила калибра 203 мм. Иако су ова унапређења заштите брода спроведена након што су ублажене одредбе Вашингтонског поморског споразума, крстарице класе Кент су остале слабо оклопљене током целог свог бивствовања. Уместо оклопа, њихова одбрана лежала је у брзини и ватреној моћи.

Упркос одлагањима радова током изградње, а који су се дешавали због штрајкова радника и проблема са снабдевањем, свих пет крстарица је ушло у оперативу до лета 1928. Били су намењени за службу у бази „Кина“ (China Station), где их је њихова даљина пловљења (преко 9 000 миља брзином од 12 чв) учинила идеалним за службу на Далеком Истоку. Иако су се показале као користан додатак флоти, крстарице класе Кент нису биле без проблема. Дим из димњака се вртложио око отвореног моста тако да су димњаци морали бити подигнути. Уследило је још модификација, као што је уградња катапулта за авионе и система за управљање ватром противавионских топова.  У годинама пред избијање Другог светског рата додат је оклоп и топови калибра 102 мм. На крстарице Камберленд и Сафолк је у периоду 1935-36. извршен генерални ремонт, када је извршено смањење крмене палубе ради уштеде на тежини. Ово скраћење је иначе било више из политичких разлога, јер је требало показати поштовање поморских споразума. У суштини, ових пет крстарица је дочекало Други светски рат скоро у истоветном стању какво је било када су ушли у оперативу десет година раније.

HMAS Australia, октобра 1937.

Бродови из класе:

HMS Berwick
HMS Cumberland
HMS Cornwall
HMS Kent
HMS Suffolk

HMAS Australia
HMAS Canberra

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *