Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Крстарећи тенк Challenger

Крстарећи тенк Challenger је настао из захтева да се у тенк угради тешки тенк способан да уништи чак и најтеже немачке тенкове. Као оружје које ће одговарати овим захтевима, изабран је топ калибра 76,2 мм. Шасија А27 је изабрана као прикладна за уградњу топа.

Нови топ је захтевао две ствари. Једна је била много већа шасија, а друга велики прстен куполе који би могао да издржи трзај топа. У то време, све постојеће конструкције су биле преуске да приме велики прстен куполе, али је решење нађено у олакшавању постојеће шасије тенка Cromwell и додавању  додатног точка. Тиме је формирана основа тенка који је касније добио ознаку А30, а на крају и име Challenger.

Први прототип је израђен марта 1942. Као и код многих импровизација, и код овог прототипа су уочени многи недостаци током испитивања.  Додатна маса на високој куполи се показала као извор многих проблема, а уградња тешког топа је проузроковала замену оригиналног вешања. Велике димензије пројектила су повукле за собом смањење борбеног комплета у тенку, а митраљез иначе смештен у телу тенка је морао бити уклоњен, што је значило да ће тенк располагати само спрегнутим митраљезом. Највећи проблем је био тај да је укупна маса тенка била таква да је морало доћи до смањења оклопа, како би укупна маса тенка била сведена на разумну меру. Дебљина оклопа се кретала од 20 до 102 мм. Упркос свим недостацима, тенк је ушао у серијску производњу, јер је био наоружан топом који је могао да уништи било који немачки тенк тог времена.

Први примерци су произведени тек марта 1944, када је већ било касно да уђе у пројекат обезбеђења водонепропусности возила, који је спроведен као припрема за искрцавање на Нормандију. Ударац програму увођења тенкова Challenger у наоружање је била чињеница да је тенк M4 Sherman адаптиран за уградњу топа 76,2 мм и тиме преузео улогу намењену Challenger-у. Тако је Challenger таворио, док је Sherman Firefly утирао свој пут борбом кроз Европу.

Ипак, неки примерци Челинџера су од краја 1944. узели учешће у борбама. Употребљавани су у извиђачким пуковима британских оклопних дивизија као средство ватрене подршке тенковима Cromwell који се налазили као основно наоружање у овим јединицама. Са завршетком рата, већи део тенкова Challenger је повучен из наоружања. Неки су продати у прекоморске земље, али су и тамо убрзо нестали са сцене. Challenger II, са нижом куполом, произведен је само у статусу прототипа.

ТТ карактеристике
Маса 33 022 кг
Дужина са топом 8,147 м
Ширина 2,90 м
Висина 2,775 м
Посада 5
Наоружање топ  76,2 мм
митраљез 7,62 мм
Погон бензински мотор Rolls-Royce Meteor V-12 снаге 600 КС
Аутономија 193 км
Брзина 51,5 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *