Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Крстарећи тенк Crusader Mk VI

Крстарећи тенк Mk VI који је постао познат под именом Crusader потиче из истог времена када и Covenanter, али је израђен на основу Нуфилдове конструкције и самим тим је имао његов мотор (Nuffield Liberty Mk III) и мењач. Изглед је био налик Ковенантеру, али са неколико разлика. Једна од њих је била та да је Crusader имао пет точкова на свакој страни за разлику од Ковенантера који их је имао четири.

Прототип тенка је носио ознаку А15. Имао је необичан изглед са две предње минијатурне куполе, једну за возача и другу за нишанџију, који су се налазили у предњем делу тела тенка. Свака купола је била наоружана митраљезом калибра 7,92 мм али су током испитивања тенка ове куполе уклоњене. Ова почетна испитивања су показала да је хлађење мотора неадекватно, а да је мењач непоуздан. Ови и остали проблеми су захтевали доста времена за отклањање, тако да су неки од њих били присутни и када је Crusader повучен из наоружања.

Први серијски произведен модел је био Crusader I, који је био наоружан топом калибра 40 мм. Када је 1941. уведен у наоружање, већ је био неадекватан за борбу, а како новог топа калибра 57 мм није било у довољним количинама, Британци су само повећали дебљину оклопа са 40 на 50 мм и тиме добили тенк Crusader II. Нови топ калибра 57 мм је уведен тек код модела Crusader III. Испоставило се да је трећи серијски модел, пре него је замењен америчким тенковима M4 Sherman, био у ствари и основни борбени модел тенка током операција у Северној Африци. У борби се показао као брз, али са преслабом оклопном заштитом. Крусејдери наоружани топовима калибра 40 мм једноставно нису били дорасли немачким тенковима. Проблеми са поузданошћу су такође утицали на шанцу Крусејдера да преживе, нарочито у пустињским условима. Када је престала потреба за тенковима овог типа у наоружању британских оружаних снага, послужили су као платформе за модификације. Неки су конвертовани у противавионска оруђа, тако што је на шасију уграђивано противавионско наоружање у виду једног топа 40 мм Бофорс (Crusader III AA I), па до двоцевног или троцевног топа калибра 20 мм (Crusader III AA II). Постојала је и верзија тенка за извлачење, ознаке Crusader ARV, са демонтираном куполом, као и такође бескуполна варијанта са дозерским ножем (Crusader Dozer). Многи Крусејдери су добили отворено надграђе и употребљавани су као брзи артиљеријски трактори за вучу противтенковских оруђа калибра 76,2 мм. Ова верзија је масовно употребљавана на европском ратишту током 1944. и 1945. Постојала је и верзија наоружана хаубицом калибра 76,2 мм, ознаке Crusader IICS.

Crusader се сматра једним од класичних британских тенкова Другог светског рата, који је био пун елана и атрактивне појаве, али са недостатком борбене ефикасности. Упркос ниској и агресивној силуети у многим приликама је био декласиран од стране непријатељ. Ипак, послужио је као захвална платформа за развој многих типова возила.

ТТ карактеристике Crusader III
Маса 20 067 кг
Дужина са топом 5,994 м
Ширина 2,64 м
Висина 2,235 м
Посада 3
Наоружање 1 х 57 мм
1 – 2 х 7,92 мм
Погон бензински мотор Nuffield Liberty Mk III снаге 340 КС
Аутономија са допунским резервоаром горива 204 км
Брзина на путу 43,4 км/ч
по терену 24 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *