Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Крстарећи тенк Sentinel

Тенк Sentinel је био крстарећи тенк, пројектован у Аустралији током Другог светског рата. Пројектован је као одговор на рат у Европи и претњу Јапана на Пацифику и ка самој Аустралији. То је био први тенк са телом произведеним поступком ливења из једног комада, као и једини аустралијски тенк, масовно произвођен. Они примерци који су направљени током рата, нису добили прилику да учествују у рату јер су оклопне дивизије којима су Аустралијанци располагали – биле наоружане британским и америчким тенковима.

Прототип аустралијског тенка AC1 Sentinel MkI на испитивањима

Развој тенка ознаке AC1 започет је новембра 1940. када се као крајњи продукт рада желео крстарећи тенк наоружан топом 40 мм (2-фунташ). Као канадски Ram, аустралијски тенк је био заснован на средњем америчком тенку М3 (искоришћен је мотор, ходни део и доњи део оклопног тела), а делом и на британском тенку Crusader (купола и горњи део оклопног тела). Желећи да држе корак са немачким тенковима, спецификације за пројекат тенка су све више личиле на спецификације за амерички средњи тенк.

Како Аустралијанци нису имали искуства у пројектовању тенкова, послали су делегацију у САД, са задатком да проучи тенк М3. Британци су делегирали пуковника Вотсона (W.D. Watson MC), артиљеријског официра који је имао доста искуства у пројектовању тенкова. Он је пристигао у САД децембра 1940.

Фебруара 1942. аустралијски крстарећи тенк Mark 1 (AC 1) добија званичну ознаку Sentinel. Серијска производња је покренута у фабрици сиднејске компаније Chullora Tank Assembly Shops. Први примерци излазе из фабрике у августу 1942, када започињу и испитивања тенка. Производња је била донекле поједностављена, пошто су коришћени делови тенкова који су се већ налазили у наоружању. Оклопно тело је било ливено из једног комада, као и купола, што је био јединствен поступак у производњи тенкова тог доба.

Тенк Sentinel AC1

Иако је првобитни пројект тенка предвиђао уградњу топа калибра 40 мм, то је касније било промењено и тенк је наоружан топом калибра 57 мм (6-фунташ). Међутим, како није било расположивих топова за уградњу у тенк, првих 65 тенкова је произведено са топом калибра 40 мм. Тенк је располагао и секундарним наоружaњем у виду два Викерс митраљеза, један у телу тенка и други спрегнут са топом. Проблем се јавио и код избора мотора за погон тенка. За покретање 28 тона тешког тенка, Аустралијанци су предвиђали употребу линијског бензинског мотора Pratt & Whitney Wasp или радијалног дизел мотора Guiberson, Међутим, како ови мотори нису били доступни у Аустралији, морали су да уграде три бензинска мотора Cadillac, запремине по 5,7 литара. Мотори су уграђени тако да су два мотора била један поред другог, у предњем делу тенка, док је трећи био у задњем делу тенка. До јуна 1943. је произведено 65 тенкова.

Sentinel AC3

Наследник тенка Sentinel био је AC3, унапређени пројект са бољом оклопном заштитом и, што је најважније, повећаном ватреном моћи. Ватрена моћ је повећана уградњом топа-хаубице калибра 87,6 мм (25-фунташ). Ова оруђа, која су им била на располагању, Аустралијанци су брзо преправили за уградњу у тенковске куполе (касније ће се показати да је рад на овој конверзији користио код пројектовања кратког 25-фунташа). Уграђен у куполу већу од оне уграђене на тенку AC1, али са истим димензијама прстена куполе (1372 мм), омогућио је да AC3 успешно води противоклопну борбу, нарочито након увођења новог пројектила (кумулативног). Митраљез и нишанџија на митраљезу, који су до тада били у оклопном телу, уклоњени су како би се направило место за смештај габаритније муниције. Нови модел је такође био погоњен са три аутомобилска мотора Cadillac V8, али овог пута монтираних у звезду, чиме је настао мотор Perrier-Cadillac – 24-цилиндрични мотор запремине 17,1 литара. Аустралијанци су произвели један примерак новог тенка и планирали производњу серије од 35 комада за потребе тестирања, када је цео програм обустављен.

У напорима да даље унапреде ватрену моћ аустралијског тенка, развијена је нова купола, која је уграђена на један од првопроизведених тенкова. Купола је развијена са циљем стварања услова за уградњу британског топа калибра 76 мм (17-фунташ). Аустралијанци су у куполу уградили два топа-хаубице калибра 87,6 мм који су, када истовремено отворе ватру, правиле трзај као и топ 76 мм. Касније је у куполу уграђен тражени топ и настављена су испитивања, као и рад на пројекту новог тенка, ознаке AC4.

Купола са две хаубице, тестирање пред увођење топа калибра 76 мм

Произведени Sentinel тенкови су коришћени само у сврху испитивања и никада нису стигли до оперативних јединица аустралијских оружаних снага. Аустралијски програм крстарећег тенка је окончан јула 1943, јер се веровало да је боље набављати тенкове као и до тада, од Савезника. Произведени тенкови су стављени у резерву, где су се налазили до краја рата.

ТТ карактеристике Sentinel
Маса 28,4 т
Дужина 6,32 м
Ширина 2,77 м
Висина 2,56 м
Посада 5 чланова
Наоружање 1 х 40 мм
2 х 7,7 мм Vickers
Оклопна заштита 45- 65 мм
Погон 3 х Cadillac V8, снаге 330 КС
Однос снага/маса 12 КС/т
Аутономија 240 км
Брзина 48 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *