Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаке крстарице класе „К“

Крстарице класе „К“ су једни од ретких бродова који су пловили под заставама и Царске морнарице и Kriegsmarine. Укупно је изграђено три брода ове класе и називани су по немачким бродовима који почињу на слово К (Königsberg, Karlsruhe и Köln). У неким изворима се помињу као крстарице класе „Königsberg“, у складу са конвенцијама које класи бродова дају име по имену првог брода из класе.

Класа ових бродова је грађена двадесетих година, у оквиру лимита од 6000 тона, како је наметао Версајски мир. Како би депласман брода испоштовао наметнути лимит, око 85% спојева је изведено варењем уместо заковицама. Овакав начин спајање оплате је проузроковао касније проблеме, јер у дугим вожњама на отвореном мору, заварени спој није трпио оптерећења и вибрације као спој заковицама. Тако је један од бродова ове класе морао да прекине крстарење и уплови у Сан Дијего како би се извршиле потребне оправке.

Конигсберг у Килском каналу

Овакво понашање на дугим вожњама, као и проблеми са стабилитетом брода, довели су до распоређивања бродова ове класе у територијалне воде Немачке. Њихова првобитна намена, да буду гусарски бродови, у старту је пропала.

Главна артиљерија била је груписана у три троцевне куле, једна на прамцу и две на крми. Овај неуобичајени распоред купола примарне артиљерије је примењен ради боље стабилности брода у оквирима постављеним мировним споразумом. Како би се донекле редуковао хендикеп једне прамчане куполе, крмене куполе су постављене асиметрично, и то тако што је средња купола постављена на леви, а крмена на десни бок брода.

Ово је омогућило средњој куполи да гађа даље према прамцу преко десног бока, док је крмена купола могла да гађа циљеве даље ка прамцу, али преко левог бока брода. Ово је омогућило већу концентрацију ватре у прамчаним угловима гађања. „Избацивање“ купола из центра омогућило је и лакши размештај погонских просторија у трупу брода. За погон су се користиле парне турбине и дизел мотори, без могућности једновременог погона брода са оба погонска система.

 

Тактичко технички подаци 
тип лака крстарица
класа К
припадност Немачка
број бродова у класи 3 (Königsberg, Karlsruhe, Köln)
депласман 6650 т
димензије
– дужина 174 м
– ширина 15,3 м
– максимални газ 6,28 м
наоружање 9 × 150 мм,
6 × 88 мм Флак 18,
8 × 37 мм Флак 18,
8 x 20 мм,
4 троцевна торпедна апарата 533 мм
погонска група 2 парне турбине + 2 дизел мотора МАН снаге 69 800 КС
брзина 32 чв
даљина пловљења 7 300 М брзином 17 чв
укрцани авиони 2 авиона Арадо Ар 196
посада 610 чланова
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *