Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаке крстарице класе Kuma

Лака крстарица Kuma

Прве две лаке крстарице, депласмана 5500 тона, назване Kuma и Tama, наручене су 1917. Како су биле прве крстарице депласмана 5500 тона, биле су означаване и као Модел I 5500 тона. Следеће три крстарице депласмана 5500 тона су наручене годину дана касније. Сама класа крстарица је пројектована у време изградње крстарица класе Tenryu. Помак са брода депласмана 3000 на депласман од 5500 тона је омогућио уградњу бољих решења. Како би се отклонио један од недостатака класе Tenryu, класа Kuma је имала дужи труп и снажнију погонску групу, чиме се намеравала постићи максимална брзина пловљења од 36 чворова, која је била неопходна да би се брод користио уз нове разараче. Виша палуба је значила и већи комфор посаде.

Као и крстарице класе Tenryu, крстарице класе Kuma су имали командни мост лагане конструкције, иза кога се налазио троножни јарбол са платформом за управљање ватром и два рефлектора. На крми се налазило и мало надграђе.

Последњи брод из класе, крстарица Kiso је изграђена са полетном платформом дужине девет метара, смештеном изнад прве две артиљеријске куполе. Платформа је 1922. уклоњена, али је надграђе задржало облик хангара. Оклопна заштита се и даље сводила на заштиту од артиљеријских пројектила калибра 4 инча (101 мм).

Пројектована брзина пловљења брода је износила 36 чворова, за шта је било потребно обезбедити погон снаге 90 000 КС. Употребљено је четири осовинских водова, који су погоњени са 4 гасне турбине снаге по 22 500 КС. Пара је долазила из дванаест котлова, међу којима и мали број комбинованих котлова (са погоном и на чврсто и на течно гориво).

Батерија главне артиљерије на првој класи крстарица депласмана 5500 тона је бројала седам једноцевних топова калибра 140 мм. Два топа су се налазила на прамцу, по један на боковима и три на крми брода; то је значило да је шест топова могло да отвара ватру преко бока брода. Овакав распоред топова главне артиљерије постаће стандард и код наредне две класе крстарица депласмана 5500 тона. Управљање ватром је вршено помоћу директора уграђеног на врху прамчаног јарбола и даљиномерима дугим 2,4 м, уграђеним између другог и трећег димњака. Противавионско наоружање је било ограничено на свега два једноцевна топа калибра 80 мм и два митраљеза калибра 6,5 мм. Од торпедног наоружања, крстарица је располагала са осам торпедних цеви калибра 533 мм, уграђених у оквиру два четвороцевна торпедна апарата. Први торпедни апарат се налазио иза прамчаног надграђа, док се други налазио иза трећег димњака. Како торпедни апарати нису били уграђени у уздужници брода, само је по један могао да гађа преко бока брода.

Почевши од 1931, на крстарицама Kuma и Tama је уграђен катапулт за лансирање хидроавиона, обично Каванишијевог модела Е7К1. Катапулт се налазио између артиљеријских купола број 5 и 6.

Лака крстарица Oi, 1923. године

Крстарице ће од 1933. добијати модификована надграђа, при чему ће платнене странице командног моста бити замењене металним, као и торањ за уградњу даљиномера иза командног моста. Крстарица Kiso ће на прва два димњака добити поклопце као заштиту од кише, што ће јој дати јединствен изглед.

Топови Type 3 калибра 80 мм су 1941. замењени двоцевним топовима Type 96 калибра 25 мм, док су митраљези калибра 6,5 мм замењени калибром 7,7 мм. Све крстарице класе Kuma, њих пет, током рата на Пацифику су подвргнути постепеним модернизацијама. Модификације су се разликовале од брода до брода, али су се углавном састојале од уклањања катапулта за авионе и најмање једне куполе калибра 140 мм, као и замене са двоцевним или троцевним противавионским топом калибра 26 мм. У периоду 1943-44, Kiso и Tama ће добити двоцевну куполу са топовима калибра 127 мм, док ће само Kiso, Tama и Kitakami добити радар.

Августа 1941, крстарице Ōi, Kitakami и Kisoсу подвргнуте конверзији у торпедне крстарице, а у циљу формирања специјалне пловне јединцие торпедних бродова. Како није било довољно четвороцевних торпедних апарата, конверзија је извршена само на прва два брода. Конверзија је рађена тако да су уклоњене крмене артиљеријске куполе и на њихово место уграђени торпедни апарати. Десет уграђених торпедних апарата по броду, по пет на сваком броду, чинило је да један брод може у нападу лансирати до 40 торпеда. Ове крстарице ће у августу наредне године бити модификоване у брзе транспортне бродове; торпедни апарати ће бити демонтирани, како би се направило место за искрцна средства Daihatsu, шине за дубинске бомбе и два троцевна противавионска топа.

Пробно ланcирање јахаћег торпеда са палубе лаке крстарице Kitakami

Након што ће 1944. претрпети оштећења, крстарица Kitakami ће бити конвертована у брод носач јахаћих торпеда. Сво бродско наоружање ће бити демонтирано и замењено са два једноцевна топа калибра 127 мм (на прамцу и крми), 67 противавионских топова калибра 25 мм (12 троцевних и 31 једноцевни), два бацача дубинских бомби и осам јахаћих торпеда Model 1 Kaiten. Променама у машинском простору (уклањање дела турбина), брзина пловљења је редукована на 23 чворова.

Шема лаке крстарице Tama, стање из 1940. извор: The-blueprints.com
ТТ карактеристике
Тип лака крстарица
Депласман 5500 т стандардни
5832 т пуни
Дужина преко свега 162,1 м
Ширина 14,2 м
Газ 4,8 м
Погонска група 4 осовинска вода, 4 турбине Gihon, 12 Kampon котлова
90 000 КС
Брзина пловљења 36 чв
Даљина пловљења 9000 М брзином од 10 чв
Посада 450 чланова
Наоружање 7 х 140 мм
2 х 80 мм
2 х 6,5 мм
8 х ТЦ 533 мм
48 мина
Оклопна заштита појас 60 мм
палуба 30 мм
Судбина бродова класе Kuma, потопљена 10. марта 1944.
Tama, потопљена 25. октобра 1944.
Kitakami, изрезана у старо гвожђе 1946-47.
Oi, потопљена 10. септембра 1944.
Kiso, потопљена 13. новембра 1944.
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *