Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки тенк M22 Locust

Америчка војска је фебруара 1941. потписала уговоре са бројним компанијама за израду лаког тенка који би се могао транспортовати ваздушним путем, док је авијација склапала уговоре у вези развоја авиона који би их могао транспортовати. Након разматрања више предлога, Американци се одлучују за конструкцију компаније Marmon-Herrington Inc. из Индијанаполиса, након чега је уследила наруџба прототипа, ознаке Т9. Крајем 1942. су израђена још два модификована прототипа (Т9Е1). Након свеобухватног тестирања прототипова и извршења бројних измена на моделу, априла 1943. је наручена прва серија од 500 примерака, да би потом било наручено још 1 400 комада. До фебруара 1944, када је заустављена серијска производња, произведено је 830 комада, ознаке М22.

Погоњен шестоцилиндричним, ваздухом хлађеним мотором Lycoming и са четворостепеним мењачем, М22 тежак 7,32 т је представљао минијатуру средњег тенка М4 Sherman. Вешање је користио слично оном на лаком тенку М3, са додатком спољних, ојачаних шипки између точкова. Распоред унутар тенка био је конвенционални, са возачем напред лево и остала два члана посаде у куполи у центру корпуса тенка.

Америчке оружане снаге нису употребљавали овај модел тенка у борбеним дејствима, тако да је децембра 1944. донета одлука да више нема потреба за оваквим моделом тенка. Неколико стотина тенкова је послато Великој Британији, (где добијају име Locust) који конвертују топ 37 мм у тзв. „squeeze gun“, који је сужењем на мањи калибар повећавао брзину пројектила, али и скраћивао век трајања цеви. Није познато да ли су тако опремљени тенкови учествовали у борбеним дејствима, као лаки тенкови Tetrarch са адаптерима Littlejohn.

Лаки тенк М22 Locust у акцији (операција Versity, марта 1945)

Лаки тенкови Locust нису примљени баш најбоље међу британским војницима. Трочлана посада није била баш омиљена, јер је усложавала командовање у борби. Остале замерке су се односиле на танак оклоп (максимална дебљина од 25 мм), слаб топ и механички непоуздано возило. Ипак ,известан број тенкова се нашао у редовима 6. падобранске дивизије, приликом преласка Рајне марта 1945.

Највећи део лаких тенкова M22 уништен је након завршетка Другог светског рата, док се мањи број  нашао у наоружању других земаља: Белгије, где се користио као командни тенк у пуковима наоружаним тенковима М4 Sherman и Египта, где је заменио старије моделе тенкова (Vickers-Armstrong Mark V). Египћани су неколико јединица ранга чете, наоружаних овим моделом тенка, употребили у Арапско-израелском рату 1948. Неколико примерака је враћено у САД, где су након скидања куполе коришћени као пољопривредни трактори.

Излазак из једрилице
ТТ карактеристике
Конструктор Marmon-Herrington
Произвођач Marmon-Herrington
Серијска производња 1942-1945.
Произведено 830 примерака
Маса 7,4 т
Дужина 3,94 м
Ширина 2,16 м
Висина
Посада 3 члана (командир/пунилац, нишанџија, возач)
Наоружање 1 х 37 мм М6 (50 метака б/к)
1 х .30-06 Browning M1919A4 (2 500 метака б/к)
Оклопна заштита 9,5 до 12,5 мм
Погон Lycoming O-435T, 165 КС
Однос снага/маса 25,81 КС/т
Аутономија 217 км
Брзина 64 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *