Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки тенк Mk VII Tetrarch

Лаки тенк Тетрарх (Tetrarch) је почео каријеру као лаки тенк Mk VII и био је плод приватног пројекта компаније Викерс (Vickers), који је требао да буде наставак линије конструисања и развоја лаких тенкова. Тенк је конструисан 1937. да би се већ следеће започело са испитивањем прототипа. Ова испитивања су показала да је нова конструкција, у то време позната под називом Purdah, нема атрибуте који би га описали као невероватно оружје, али је ипак имала неких потенцијала тако да је одлучено да се спроведу даља тестирања, од којих је зависило потписивање уговора о серијској производњи.

У својој првобитној форми лаки тенк Purdah, касније означен са А17, а ксније као Тетрарх, разликовао се од осталих лаких тенкова по томе што је са сваке стране тела имао по четири велика точка. Купола која је са два члана посаде била је монтирана у центру тела, била је довољно велика да прими топ калибра 40 мм са спрегнутим митраљезом калибра 7,92 мм. Када је прототип завршио са почетним испитивањима, било је доста захтева за модификацијама, пре свега на систему за хлађење мотора и обезбеђивању веће количине горива ради већег радијуса кретања тенка. На крају, Тетрарх је упућен у серијску производњу без неког ентузијазма, али је ипак задовољавао потребе у тренутку када британске снаге нису имале ни приближно довољан број тенкова. Лаки тенкови нису препознати као погодни за борбена дејства 1941. већ су коришћени само у ограниченим операцијама, каква је била инвазија на Мадагаскар 1942. Лаким тенковима Тетрарх је наоружаван и Совјетски Савез. Ипак, судбина Тетрарха се променила након формирања ваздушнодесантних снага, а то је било непосредно пре него што је лаки Тетрарх прихваћен као први ваздушнодесантни тенк. Нова једрилица, General Aircraft Hamilcar, конструисана је и произведена као својеврсни носач Тетрарха, али се са развојем каснило тако да је тек 1944. године извршено прво пробно слетање једрилице. За нову улогу, Тетрарх је добио и ново оружје: хаубицу калибра 76,2 мм. Са новим оружјем дошло је и до промене званичне ознаке: Tetrarch ICS.

Лаки тенкови Тетрарх коришћени су у Нормандији, у другом таласу. Већи део њих спуштен је у близини реке Орне, где је њихов живот на бојишту био врло кратак. Потом су употребљени током преласка Рајне  24. марта 1945. али у врло малој количини, јер је већ почета замена новијим, америчким моделима M22 Locust. Део Тетрарха је ипак остао у служби и након завршетка рата, све док су се у наоружању налазиле и једрилице Hamilcar.

ТТ карактеристике
Маса 7 620 кг
Дужина 4,305 м (са топом)
Ширина 2,31 м
Висина 2,121 м
Посада 3
Наоружање топ 40 мм
митраљез 7,92 мм
Погон бензински мотор Meadows снаге 165 КС
Аутономија 230 км
Брзина 64 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *