Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки тенкови Hotchkiss H-35 и H-39

Hotchkiss H-35 у Сплиту

Почетком тридесетих година француске оружане снаге, као и многе друге европске војске, одлучиле да занове возни парк тенкова модернијим. У то време Француска је делила тенкове на оне за употребу у коњици и на оне за употребу у пешадији. Тако је нови тенк за коњицу имао ознаку „Char Léger Hotchkiss H-35“. Ипак, иако је био намењен превасходно за употребу у коњичким јединицама, H-35 је касније прилагођен за употребу и у пешадијским јединицама., чиме је постао један од најважнијих француских тенкова тог времена. Тенк H-35 је био мало возило са двочланом посадом, лако наоружан са само једним краткоцевним топом калибра 37 мм и митраљезом калибра 7,5 мм. Оклопна заштита је била слаба. Дебљина плоча се кретала од 12 до 34 мм. Погон је такође био слаб за овај тенк, тако да је након 400 произведених тенкова овог модела, основни модел замењен тенком модела Char Léger Hotchkiss H-39. Произведено је више од 1000 примерака овог модела. Уопште гледано, производња француских тенкова је била спора, ограничена недостатком фабрика адаптираних за серијску производњу. Били су присутни и проблеми са радном снагом, чак и након 1939. године.

Тенк H-39 се разликовао од модела H-35 по јачем мотору, снаге 120 КС. Визуелно се разликовао од претходника по уздигнутој површини задњег дела тенка, која је на тенку H-39 била скоро равна, док је на  H-35 била коса. Нови тенк је био наоружан новим топом калибра 37 мм, дуже цеви. Нови топ је само наизглед био снажнији од претходника, што се ускоро и показало у окршајима са немачким тенковима.

Оба модела тенкова су коришћена у одбрани Француске маја 1940. Њихово учешће у борбеним дејствима није било успешно, не само због њихових карактеристика већ због тактике употребе. Уместо да буду коришћени у великим формацијама (као што су Немци користили своје тенкове), тенкови Хочкис су у највећем броју случајева коришћени појединачно дуж целог фронта, на задацима ватрене подршке група пешадије. Велики број тенкова је или уништен или заробљен. Немци, којима је увек недостајало ратног материјала, увели су Хочкисе у своје наоружање, када су добили ознаке PzKpfw 35-H 734(f) и PzKpfw 39-H 735(f). Овим тенковима су попуњаване јединице друге линије. Када је престала потреба за њиховом даљом употребом, уклоњене су куполе, а шасије искоришћене за уградњу противтенковских топова.

Поред територије Француске, ови тенкови су коришћени и на Далеком Истоку, у Африци, као и на територији Совјетског Савеза. Поред Немаца употребљавали су их оружане снаге како Вишијевске Француске, тако и Слободне Француске.

Hotchkiss H-39
ТТ карактеристике Hotchkiss H-39
Маса 12,1 т
Дужина 4,22 м
Ширина 1,95 м
Висина 2,15 м
Посада 2
Наоружање топ 37 мм
митраљез 7,5 мм
Погон бензински мотор Hotchkiss снаге 120 КС
Аутономија 120 км
Брзина 36 км/ч
Лаки тенк PzKpfw 39-H
Hotchkiss H-39, 20. јануара 1941, почетак операције “Weiss”
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *