Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Ловац тенкова Jagdpanzer IV

Jagdpanzer IV Sd Kfz 162 Ausf. F из састава 38. противтенковског батаљона, 2. оклопне дивизије, март 1945.

Борбена искуства стицана током операција 1942. потакла су немачке војне планере да појачају наоружање на постојећим самоходним артиљеријским оруђима блаиске ватрене подршке уколико желе да их употребљавају као противтенковска оруђа. Тако је за будуће стандардно артиљеријско оруђе изабрана дуга верзија тенковског топа калибра 75 мм, који је између осталог, уграђиван и на тенкове типа Panther.  Цев топа је била дуга 70 калибара, за разлику од топа уграђиваног у тенкове која је била дуга 49 калибара. Возило је морало да претрпи одређене измене како би претрпело уградњу топа. Ове модификације би узеле доста времена, тако да су Немци одлучили да употребе већу шасију, шасију тенка PzKpfw IV. Нови ловац тенкова се појавио 1943, као Jagdpanzer IV Ausf F für 7.5-cm Pak 39 илити Panzerjäger 39. Ипак, у време када су припремани први примерци, дуги топови калибра 75 мм су били намењени за уградњу у Пантере, тако да су први примерци ловаца тенкова морали да се задовоље топом са цеви дугом 49 калибара.

Први серијски примерак ловца тенкова Jagdpanzer IV појављује се октобра 1943. Имао је поуздано вешање и погон, спојено са закошеним оклопом. Тело је било много ниже од тенка, а топ је био уграђен у добро заштићени штит на предњој плочи. Посаде су га брзо заволеле, јер им је одговарало добро оклопљено возило са ниском силуетом. Захтеви за још возила су ускоро почели да пристижу са фронта у све већем броју. Топ је био толико моћан да је могао да уништи скоро сваки тип непријатељских тенкова. Показао се добро на Источном фронту, где је и послат највећи број ових возила. Секундарно наоружање, од два митраљеза калибра 7,92 мм такође је било врло ефикасно.

Многи команданти, тенкисти, сматрали су Jagdpanzer IV довољно добрим, толико да нема потребе за дужим топом. Међутим, сам Хитлер је инсистирао на замени топа. Тако су се током 1944. појавили неки примерци са дужом цеви, Jagdpanzer IV mit 7.5-cm Stuk 42.  Ипак, овај захват је захтевао да се капацитети за производњу тенкова, уместо за производњу тенкова, ангажују на пренаоружавању ловаца тенкова. То је било превише времена и за самог Хитлера.

Употреба Jagdpanzer IV са дугим топом показала је да се ради о врло снажном оружју, али да је додатна тежина дугог топа учинила да возило има тежак предњи крај који су проузроковали да предњи точкови буду са челичним прстеновима, уместо гуменим, што је додало још масе на возило. Сама тежина топа је ослабила перформансе возила, нарочито у кретању ван путева. Ипак, у то време се мроало зажмурити на такве недостатке, јер су Савезници били већ на капијама Рајха, и у борби се користило све са чим се располагало.

Ловац тенкова Jagdpanzer IV и гренадири у Мађарској, 1944. године

Верзије

Jagdpanzer IV 0-Serie, са топом 7.5 cm Pak 39 L/43. Израђен је мали број ових возила као нулта верзија, вероватно децембра 1943;

Jagdpanzer IV (Sd.Kfz.162) са топом 7.5 cm Pak 39 L/48, званично назван Sturmgeschütz neuer Art mit 7.5 cm Pak L/48 auf Fahrgestell PzKpfw IV, произведено 769-784 комада, у времену од јануара до новембра 1944;

Panzer IV/70 (V) (Sd.Kfz.162/1), једна од две варијанте наоружане истим топом: Pak 42 L/70. Ознака (V) означава конструктора, Вомага. Најпроизвођенија верзија, са произведених око 940 комада у периоду од августа 1944. до априла 1945;

Panzer IV/70 (A) (Sd.Kfz.162/1), друга верзија наоружана топом Pak 42 L/70. Како би што више возила послао на фронт, Хитлер јула 1944. наређује да се убрза производња. „А“ у ознаци означава произвођача, компанију Алкет (Alkett), произвођача јуришног топа StuG III, којој је било наређено да реконструише шасију Jagdpanzerа IV тако да се може монтирати на оригиналну шасију тенка Panzer IV. Вомагова конструкција је користила модификовану шасију која је омогућила веома ниску силуету, тако да се Алкетова верзија разликује по уграђеним вертикалним плочама које су монтиране како би надокнадиле разлику у висини. Тако настало возило је било неких 40 цм вишље и није имало оштар предњи крај возила. Од августа 1944. до марта 1945. је произведено свега 278 возила овог типа.

ТТ карактеристике Jagdpanzer IV mit 7.5-cm Stuk 42
Маса 25 800 кг
Дужина са топом 8,58 м
Ширина 2,93 м
Висина 1,96 м
Посада 4
Наоружање 1 х 75 мм
1 х 7,92 мм
Погон бензински мотор Maybach HL 120 снаге 265 КС
Аутономија 214 км
Брзина 35 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *