Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Ловац тенкова Jagdtiger

Jagdtiger 1. чете 653. противтенковског батаљона

Немачка је 1943. усталила праксу да сваку нову конструкцију тенка искористи и за израду ловца тенкова. Тако је било и у случају појаве масивног тенка  Tiger II или Königstiger (Краљевски тигар); готово одмах се појавио и ловац тенкова заснован на њему. макета овог супер тешког ловца тенкова, израђена од челика, појавила се октобра 1943, док је серијска производња започета током 1944. Ловац тенкова добија и званичну ознаку, Panzerjäger Tiger Ausf B (Sd. Kfz. 186), или скраћено Jagdtiger.

Производњом овог модела ловца тенкова, Немачка је произвела најтеже и најмоћније оклопно возило Другог светског рата. Jagdtiger је званично тежио не мање од 70 000 кг, али је временом додатна опрема и пун борбени комплет, уз додатак масе саме шесточлане посаде донела и додатних 6 000 кг. Велики део ове масе отпада на оклопну заштиту, што није чудно уколико се зна да чеона плоча надграђа није била тања од 250 мм. За главно наоружање је у почетку изабран противтенковски топ Pak 44 калибра 128 мм, који је касније замењен сличним топом Pak 80. Ипак, када је услед бомбардовања немачких фабрика дошло до несташице ових топова, Немци су почели да уграђују доста мањи топ Pak 43/3 калибра 88 мм. Првобитно уграђиван топ калибра 128 мм се сматра најснажнијим противтенковским топом Другог светског рата, а његова гломазна муниција је условила да борбени комплет броји свега 38 до 40 пројектила. За самоодбрану, ловац тенкова Jagdtiger је био наоружан митраљезом калибра 7,92 мм.

Производња Jagdtigera

Када је реч о димензијама и ватреној моћи, Jagdtiger јесте био првак, што се никако не може рећи када је у питању покретљивост. Погонио га је исти мотор који је искоришћен и за покретање Jagdpantherа, који је био доста лакши. Ван путева, Jagdtiger се кретао брзином од свега 14,5 км/ч, а често и мањом. То је у великој мери представљало ограничење да Jagdtiger буде прави ловац тенкова. и свело га на ниво покретног бункера у систему одбране. Ипак, у време уласка овог ловца тенкова у рат, Немачка се већ налазила у дефанзиви, тако да мањак покретљивости и није представљао већи проблем.

Немци су до уништења линија снабдевања немачких фабрика сировинама произвели свега 70 Jagdtigerа, у два модела: један са Хеншеловим вешањем и каснија верзија са додатним точком и Поршеовим вешањем.

ТТ карактеристике
Маса 76 000 кг
Дужина са топом 10,654 м
Ширина 3,625 м
Висина 2,945 м
Посада 6
Наоружање 1 х 128 мм PaK 44 L/55
1 х 7,92 мм Maschinengewehr 34
Погон бензински мотор Maybach HL 230 снаге 690 КС
Аутономија 170 км
Брзина 34,6 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *