Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Носач авиона HMS Argus

Носач авиона HMS Argus у вожњи дуж обале северне Африке крајем 1942. године

HMS Argus је британски носач авиона, настао конверзијом прекоокеанског путничког брода. Одликовала ха је непрекинута летна палуба. Идеја за непрекинуту летну палубу предложена је од стране британског Адмиралитета 1912, али није била прихваћена. Међутим, како је Први светски рат одмицао, ограничења носача хидроавиона и конверзије ратних бродова у носаче авиона постала су све израженија, тако да је крајем 1916. започело трагање за бродом на коме би се извршила конверзија.

Још 1914. је положена кобилица за италијански путнички брод Conte Rosso, међутим, са избијањем рата су прекинути сви радови на његовој градњи. Радови су започети септембра 1916, али на сада преименованом броду HMS Argus. Према пројекту, HMS Argus је требао да има два острва, са по једним димњаком на обе стране летне палубе.  Пројекат је убрзо допуњен, јер су конструктори схватили да ће два димњака стварати турбуленцију изнад палубе и тиме ометати полетање и слетање авиона. Димњак је испод палубе подељен на два дела и хоризонтално савијен ка крми брода. Издувни гасови су потом вођени кроз отвор на задњем делу трупа, где је избациван ван под притиском великих вентилатора. Мост се налазио такође на две позиције, на обе стране прамчаног дела летне палубе. У средини летне палубе се налазила кућица у којој се водио курсни нацрт у време када није било активности на полетању и прихвату авиона. У време обављања ових активности, кућица се увлачила у палубу. Поринут 2. децембра 1917, HMS Argus је ушао у оперативу 16. септембра 1918. Јануара 1920. је ушао у састав Атлантске флоте.

Током 1938, HMS Argus је коришћен за обуку пилота у слетању на носач авиона. То је улога коју ће обављати све до избијања Другог светског рата. У рату, његова прва улога била је да помогне у пратњи конвоја US-2 заједно са бојним крсташем HMS Hood и још шест разарача. Током 1940. и 1941, носач је ангажован на транспорту авиона на више локација, од Исланда, преко Медитерана, па чак до Мурманска, када је 24 Харикена из састава 151. винга отишло као подршка совјетских снага. Активно је учествовао и у транспорту авиона за Малту, као део “Force H”, али и касније, током операције Pedestal. Новембра 1942, носач HMS Argus је део Источних поморских наменских снага које су вршиле напад на Алжир, са 18. авиона типа Seafire (880. ескадрила). Током ове операције, једна бомба је погодила носач, када гине четири члана посаде. Приликом повратка у Британију, успева да избегне потапање, када је HMS Avenger, у линији иза њега, погођен торпедом.

У Британиј, од фебруара до маја 1943, HMS Argus се налази на ремонту. Након ремонта, бива класификован као ескортни носач и као задатак добија обуку пилота у полетању-слетању на носач авиона. Званично је повучен из оперативе 27. септембра 1944. Марта 1945. је предвиђен за задатке транспорта авиона, али краја рата ипак дочекује као брод за смештај људства.  Овај последњи задатак обављао је кратко, од децембра 1945. до маја 1946, када је оглашен за продају у старо гвожђе. Продат је 5. децембра 1946, а наредног месеца ја започето и само резање.

HMS Argus, снимљен 1918. године
ТТ карактеристике HMS Argus
Tип носач авиона
Депласман 14 680 т стандрадни
16 028 т пуни
Дужина преко свега 172,2 м
Ширина 20,7 м
Газ 7,2 м (при пуном депласману)
Погонска група 4 парне турбине, 4 осовинска вода
20 000 KS
Брзина пловљења 20 чв
Посада 495 чланова
Радијус пловљења 3 600 М
Наоружање 6 х 102 мм
Авио компонента 15-18 авиона
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *