Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Носач авиона Кага

Носач авиона Кага (Kaga) је свој живот започео као бојни брод класе Тоса (Tosa). Након потписивања Поморског споразума из Вашингтона, Јапанци су кренули са конверзијом бојног брода у носач авиона, а као замену за носач авиона Амаги (Amagi). Наиме, Јапанци су након потписивања споразума кренули у конверзију више трупова бојних крсташа и бојних бродова у носаче авиона, што је споразумом било дозвољено. Међу њима су били и трупови бојних крсташа Амаги и Акаги (Akagi). Међутим, у јаком земљотресу 1923. године је дошло до тешког оштећења трупа бојног крсташа Амаги, тако да је његово место заузео бојни брод, тј. носач авиона  Кага. Одлука о томе је потписана 13. децембра 1923, али стварни радови на конверзији почињу тек 1925. јер је требало времена направити нацрте конверзије, али и оспособити бродоградилиште Јокосука, које је такође страдало у земљотресу. Иако је Кага била краћа од Амагија неких 60 метара, шири и продужени хангари су обезбедили да носач по изласку из бродоградилишта има исти изглед као планирани Амаги, и да носи исти број авиона. Носач авиона Кага је имао један велики недостатак, мању брзину у односу на остале носаче авиона. Због ширег трупа и слабијег погона, максимална брзина пловљења је износила свега 27,5 чворова.

Носач авиона Кага по изласку из бродоградилишта. Уочљиве су три палубе.

Кага улази у наоружање јапанске морнарице 31. марта 1928, али је тај датум само означио почетак поморских испитивања. У састав Комбиноване флоте улази 30. новембра 1929, као трећи носач по реду, а након носача Хошо (Hosho) и Акаги.

Летна палуба на три нивоа се показала као непрактична. После само четири године у оперативној употреби, Кага се враћа у бродоградилиште на велику реконструкцију и ремонт. Ови радови су рађени пре радова на Акагију, и били су шири по обиму. Труп је продужен за неких 30-ак метара, а подводна заштита је побољшана. Две ниже летне палубе су уклоњене, а главна летна палуба реконструисана тако што је продужена до прамца на укупно 248 метара. Додат је трећи лифт, као имало острво , а бивши систем димњака је замењен једним, окренутим на доле. Капацитет за ношење авиона је повећан на 72 авиона плус 18 резервних. У строј Комбиноване флоте се враћа средином 1935. и у овој конфигурацији остаје до самог потапања.

Првобитно наоружање било је слично наоружању на Акагију, али је значајно модернизовано током модернизације . Осам топова калибра 203 мм је задржано, али су били уграђени у казаматима свега 4,5 м изнад водене линије, што је драстично смањило њихову ефикасност. Противавионско наоружање је чинило осам двоцевних топова Типа 89, калибра 127 мм. Уграђено је и 11 двоцевних топова калибра 25 мм.

Носач авиона Кага након модернизације

Кага је заједно са Акагијем формирала 1. дивизион носача авиона, елитну јединицу 1. ваздухопловне флоте. Ангажовање Каге било је слично ангажовању Акагија, с том разликом да Кага ије учествовао у експедицији у Индијском океану (због насукивања у фебруару 1942.). Поправљен на време да учествује у бици за Мидвеј, Кага је 4. јуна 1942. погођена са четири бомбе. Пожар који је том приликом настао није могао бити угашен. Посада је напустила носач, а разарачи из пратње су га потопили торпедима на позицији  30°23′ N 179°17′ W.

ТТ карактеристике
Депласман 38 813 т
Дужина преко свега 247,65 м
Ширина 32,5 м
Газ 9,48 м
Погонска група 8 котлова Кампон Тип Б,
парне турбине снаге 127 400 КС
Брзина пловљења 27,5 чв
Посада 1 708 чланова
Наоружање 10 × 200 мм
8 × 127 мм
22 × 25 мм
Авио компонента 18 Mitsubishi A6M Zero,
27 Aichi D3A,
27 Nakajima B5N (+ 9 у резерви)
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *