Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Panzerkampfwagen II

Како би премостили празнину до увођења у употребу тенкова PzKpfw III и PzKpfw IV, Немци су донели одлуку да наруче модел који је касније постао познат под ознаком Panzerkampfwagen II.

Panzer II Ausf F, 15. оклопна дивизија, Ел Аламејн, јун 1942.

Уговори за пројектовање и развој тенка понуђен је компанијама Хеншел, Круп и МАН. У циљу прикривања праве намене возила, ознака пројекта је гласила Индустријски трактор 100 (LaS 100). Након тестирања прототипова, изабран је МАН-ов прототип за даље усавршавање. Производњу су касније предузели Фамо, МИАО и Вегман тако да је у време напада на Француску Немачка располагала са око 1000 тенкова овог типа у јединицама првог ешалона. Исти модел тенка је коришћен и у нападу на СССР иако је у то време већ био застарео, са неадекватним оклопом и мањком ватрене моћи. Чињеница је да је по карактеристикама био приближнији средству за обуку војника него за праву борбу.

Прва возила модела PzKpfw II Ausf A испоручена су оружаним снагама 1935. и била су наоружана топом 20 мм и спрегнутим митраљезом калибра 7,9 мм. Посада је била трочлана, а маса тенка је износила 7,2 тоне. Тестови са првопроизведеним тенковима показали су да је постојећи мотор преслаб за погон тенка, тако да је PzKpfw II Ausf B добио мотор снаге 140 КС. Нови модел је добио и дебљи чеони оклоп, чиме је маса тенка повећана на нешто испод 8 тона. Следећи модел, PzKpfw II Ausf C је уведен 1937. године и имао је бољу оклопну заштиту, као и боље решено вешање. Годину дана касније на светло дана је дошао и PzKpfw II Ausf D и PzKpfw II Ausf E, са новим вешањем са торзионим шипкама које су омогућиле већу брзину кретања од 55 км/ч. Крајњи модел је носио ознаку PzKpfw II Ausf F и појавио се 1940-41. године. Овај модел је имао оклоп дебљине до 35 мм на чеоном делу и 20 мм на боковима. Укупна маса возила је износила око 10 тона, што је утицало на смањење брзине возила. Мања брзина возила је прихваћена као неминовност, јер је акценат дат на оклопну заштиту.

Тело и купола тенка израђена је варењем челичних плоча. Возач је седео напред, ау куполи су се налазили командир и нишанџија. Наоружање се сасстојало од топа калибра 20 мм који је био уграђен у леву страну куполе и митраљеза 7,9 мм у десној страни куполе. Шасија тенка PzKpfw II је коришћена као основа за брзе извиђачке тенкове ознаке Luchs, али ова и сличне верзије нису израђиване у већем броју. Једна од интересантнијих возила била је амфибија развијена за напад на Велику Британију 1940.  Овај модел био је погоњен у води брзином од 10 км/ч пропелером који је покретао главни мотор. Модел са два бацача пламена је произвођен под ознаком Flammpanzer II.

када је основни модел проглашен застарелим, шасије су брзо адаптиране за друге сврхе, међу којима се издвајао као нарочито успешан ловац тенкова Marder I. Након њега је израђен Мардер II, наоружан немачким противоклопним топом калибра 75 мм. У ову верзију је конвертовано око 1200 возила. Верзија Wespe, наоружана хаубицом калибра 105 мм произвођена је у Пољској до 1944. године.

ТТ карактеристике PzKpfw II Ausf F
Маса 10000 кг
Дужина 4,64 м
Ширина 2,30 м
Висина 2,02 м
Посада 3
Наоружање 1 × 2 мм KwK 30
1 × 7,92 мм Maschinengewehr 34
Погон бензински мотор Maybach снаге 140 КС
Аутономија 200 км
Брзина 55 км/ч
Немачки Panzer II у првом и Panzer I у другом плану.
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *