Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Пешадијски тенк Mk III Valentine

Током 1938. године компанија Викерс је позвана да се придружи програму производње новог тенка Matilda II, али како је компанија већ имала линију подешену за производњу тешког крстарећег тенка А10, била је позвана на производњу новог пешадијског тенка базираног на тенку А10. Компанија Викерс је испунила свој план, тако да је пешадијски тенк проистекао из пројекта А10 ушао у серијску производњу јула 1939. Војни планери тог времена имали су одређене сумње у погледу ефикасности Викерсовог предлога, што је за резултат имало задржавање мале куполе са два члана посаде што ће ограничити уградњу јачег наоружања. Ипак, средином 1939, рат је био неизбежан и тенкови су били хитно потребни.

Нови Викерсов тенк, ускоро познат као пешадијски тенк Mk III Valentine, конструисан је у великој мери на основу искустава стечених у конструисању модела А10, с тим да је имао бољу оклопну заштиту (8-65 мм). Недостаци који су били примећени код тенка А10, отклоњени су код новог модела, тако да се показао као тенк који није патио од „дечјих болести“, а чему су склони сви новопројектовани оружни системи. Убрзо је започета серијска производња и крајем 1940. са линија силазе први тенкови.

Тенкови Valentine су без сумње били један од најважнијих британских тенкова, што могу захвалити пре квантитету него квалитету. До почетка 1944, када је прекинута производња, произведено је 8 275 тенкова, с тим да је 1943. једна четвртина свих тенкова у британским оружаним снагама била управо овог типа. Произвођени су и у Канади и неколико концерна ван Викерса.

Тенк Valentine је произвођен у великом броју варијанти, тако да су им се ознаке кретале од Valentine I до Valentine XI. Произведено је и неколико специјалних варијанти, од тенка носача моста, преко тенка осматрачнице, до тенка за чишћење минских поља.

Основни модел тенка је током употребе доживео низ модификација. У једном тренутку тенкови типа Valentine су били један од најважнијих британских тенкова. Коришћен је у многим савезничким армијама. Већи део тенкова Valentine је послат и у Совјетски Савез, где се добро показао. Valentine је имао и својих недостатака, али укупно гледано, био је расположив у довољним количинама у време када је највише био потребан, а тиме се не може похвалити велики број других британских тенкова.

ТТ карактеристике Valentine III/IV
Маса 17 690 кг
Дужина 5,41 м
Ширина 2,629 м
Висина 2,273 м
Посада 3
Наоружање
Погон дизел мотор AEC снаге 131 КС у Mk III, дизел мотор CMC снаге 138 КС у Mk IV
Аутономија 145 км
Брзина 24 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *