Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Помоћна крстарица Widder

(HSK 3; Schiff 21; Raider D)

Брод истоветан помоћној крстарици Orion, овај брод је започео свој живот као теретни брод Neumark. Помоћном крстарицом постаје у хамбуршком бродоградилишту Blohm & Voss. У флотну листу немачке ратне морнарице је уписан 30. новембра 1939. У рубрици командант брода стоји капетан корвете Хелмут фон Руктешел (Hellmuth von Ruckteschell). Након завршетка испитивања и обуке посаде у Балтичком мору, нови рејдер – крштен као Widder, 5. маја 1940. креће за Атлантик. Плови уобичајеном рутом за Атлантик, дуж норвешке обале, око Велике Британије и потом кроз Данска врата. Како то обично бива, овај пут није прошао без инцидената. Помоћна крстарица Widder је имала срећу да умакне британској подморници, а којом је размењена артиљеријска ватра, без губитака и оштећења. У Атлантик улази 20. маја 1940, а шест дана касније долази у наређену зону извршења задатка.

На први плен наилази 13. јуна, када је изненадила танкер British Petrol. Радио кабина танкера је уништена артиљеријском ватром. Немачки рејдер је користио маску шведског теретног брода. Како је танкер био празан, командант рејдера није желео да га таквог вуче за собом; посада је прекрцана, а танкер торпедован и потопљен. Тринаест дана касније наилази на други танкер, норвешки Krossfon. Танкер је заустављен без и једног хица упозорења. Послат је у Француску, где су га Немци уврстили у састав своје флоте под именом Spichern.

Следећа Widder-ова победа је била контроверзна. Рејдер је 7. јула пресрео британски теретни брод Motomar. Немци су поново до последњег тренутка држали маску неутралног брода. Без упозорења су отворили ватру, циљајући антене и радио кабину. У тренутку када је теретњак показивао намеру да се преда, командант немачке помоћне крстарице је уочио да део посаде трчи ка топу, те је стога наредио да се отвори ватра на брод. У том окршају је настрадало неколико чланова посаде британског теретњака. Морнари који су се прекрцали на британски брод, идентификовали су га као теретни брод Davisian. Након евакуације посаде, брод је потопљен комбинацијом експлозивних пуњења и торпеда.

Шест дана касније наишао је нови плен, британски теретни брод King John. Не желећи да прекрцава заробљенике, фон Руктешел је прекрцао само капетана брода и шефа машине. Остатку посаде је наређено да се укрца у сплавове и чамце за спасавање. Дата им је вода и храна и упућени су ка обали, где стижу након седам дана.

У међувремену, немачки рејдер мења маску: постаје шпански теретни брод El Neptuno. Норвешки танкер Beaulieu бива пресретнут 4. августа. Користећи своју уобичајену тактику, фон Руктешел се приближио танкеру и без упозорења отворио ватру. Већи део посаде је напустио брод и успео да се дочепа сплавова за спашавање, не желећи да постану ратни заробљеници. Командант рејдера није трагао за преживелим бродоломницима, због чега је кренуло негодовање међу посадом. Четири дана касније Widder потапа холандски теретни брод Oostplein. Преживела посада је укрцана на брод. На листу потопљених бродова 10. августа бива додат једрењак Killoran. Иако се радило о неутралном, финском броду, терет је био британски чиме је сврстан у легитимне циљеве.

Тринаест дна је прошло до следеће акције, када је потопљен теретни брод Anglo Saxon. Немачка помоћна крстарица је поново пришла врло близу брода и изненадно отворила ватру. Овом приликом је ватра била толико снажна да су сви чамци и сплавови за спасавање који су стајали на палуби били уништени. Тиме је посади остављено да се бори за свега пар сплавова за спасавање. Део посаде је погођен ватром док су покушавали да напусте брод.

Танкер Cymbeline је пресретнут у ноћи 2. септембра. Упркос погоцима са рејдера, везиста са овог брода је неуморно слао позиве у помоћ, што је приморало Руктешела да гађа брод све док није ућуткао радисту. Овог пута, упркос томе што је брод послао позив у помоћ, рејдер је остао на попришту четири сата, тражећи преживеле бродоломнике. Несрећна посада је успела да се дочепа чамаца за спасавање и да се изгуби у ноћи.

Widder-ова наредна жртва наишла је 8. септембра. Уочивши да му се приближава теретни брод, фон Руктешел му је наредио да стане, што је овај и учинио, без слања радио порука. Посади теретног брода Antonios Chandris је наређено да понесе колико год може хране и воде и да у чамцима крене пут афричке обале. Немци су за то време поставили експлозивна пуњења којима су касније послали брод на дно.

Посада помоћне крстарице је наредних неколико дана провела покушавајући да поправи проблематичне моторе, пре него што се срела са немачким помоћним бродовима Eurofeld и Rekum. Пет дана касније, након попуне и прекрцаја заробљеника, помоћна крстарица током вожње потпуно остаје без погона. Труд посаде да оспособи погон се исплатио тек после седмог дана рада. Са оваквим стањем погона, фон Руктешел је затражио дозволу да прекине вожњу и врати се у луку. Захтев му је одобрен, тако да је упловио у Брест 31. октобра 1940, након 178 дна проведених на мору.

По доласку, Хелмут фон Руктешел је одликован Витешким крстом; официри из посаде су одликоване Гвозденим крстом првог реда, а остали чланови посаде Гвозденим крстом другог реда. Помоћна крстарица Widder је касније отпловила за Немачку, где је распремљена. Касније је уведена у флотну листу као помоћни брод за снабдевање и поправке, под старим именом Neumark. Након рата, служи у британској морнарици под именом Ulysses, да  би 1950. био продат Немачкој. У Немачкој добија име Fechenheim, да би 1955. потонуо код Бергена. Недуго затим је изрезан у старо гвожђе.

Помоћна крстарица Widder је једна од две помоћне крстарице која је преживела рат. Њен командант, Хелмут фон Руктешел, је након рата оптужен и осуђен за ратне злочине. Преминуо је у затвору, јуна 1948, од срчаног удара.

TT карактеристике
Депласман 1600 т
Дужина 152 м
Ширина 18,2 м
Газ 8,3 м
Погон турбина и 4 котла снаге 6 200 КС
Брзина 14 чв
Даљина пловљења 34 000 наутичких миља брзином од 10 чв
Аутономија 141 дана
Посада 364 чланова
Наоружање 6 х 150 мм
1 х 75 мм
1 х двоцевни топ 37 мм
2 х двоцевни топ 20 мм
4 торпедних цеви
92 мине
Аеро компонента 2 х Heinkel He 114B

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *