Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Први Хитлеров пораз, Москва 1941. (7)

Формирање џепа Вјазма-Брјанск

Дан пропасти совјетског Западног, Брјанског и Резервног фронта био је 6. октобар 1941. Коњев је наредио 16, 19. и 20. армију да крену у повлачење ка Вјазми, али је већина јединица била прикована дејствима немачких пешадијских јединица из састава 4. и 9. армије, тако да је прекид борбеног додира и извлачење из борбе били компликовани. Совјетска 32. армија из састава Резервног фронта имала је четири стрељачке дивизије распоређене у луку око Вјазме, што је сматрано довољним за држање путева који су водили ка граду, након што се јединице са предњег краја одбране повуку ка истоку. Међутим, дивизије из састава 32. армије биле су милицијске јединице које само што су започеле преформирање у регуларне јединице и биле су сломљене у сусрету са неочекиваним нападима немачких оклопних снага из правца севера и југа. До 20,00 часова 6. октобра, борбена група пуковника Фона Мантеуфела из састава оклопне дивизије одсекла је пут северно од Вјазме. У међувремену су 40. и 41. оклопни корпуси заузели раскрсницу путева код Спас-Деменска и брзо наставили напредовање на североисток. На дан 5. октобра, совјетски лаки бомбардер Пе-2 је уочио колону немачких возила како се крећу путем Москва-Варшава, не наилазећи на никакав отпор и јавио да није уочио ни једну совјетску јединицу. Извештај је оцењен као лажан, што показује колико је извештавање на тактичком нивоу било лоше у овом критичном тренутку – све док 10. оклопна дивизија није у 05,30 часова 6. октобра заузела Јухнов и мостове на реци Угри. У Москви, Стаљин је био шокиран када је схватио да су немачки тенкови на мање од 200 км од Москве.

Немачка 10. оклопна дивизија се 7. октобра у око 10,30 часова повезала са 7. оклопном дивизијом и тако формирала џеп код Вјазме, у коме су се нашле главнине совјетске 16, 19, 20. и 32. армије, као и остаци 24. армије. Унутар овог џепа, и још неколико мањих, нашло се око 30 дивизија, али са мало вођства. Коњев и већи део команде Западног фронта евакуисан је из Вјазме непосредно пред затварање обруча, а Болдину је наређено да организује пробој ка истоку. Иако је Болдин могао да организује неколико напада јединицама ранга пука, није могао да организује један велики координисани пробој из обруча. До вечери 7. октобра, неколико немачких пешадијских корпуса (5, 7, 8, 9. и 27) је кренуло у чишћење џепова.

Колона немачке пешадије пролази крај заробљених совјетских војника, јесен 1941. Група армија Центар тврдила је да је заробила 673 098 совјетских војникау рејону Вјазме и Брјанска.

Жуков је пристигао у Москву у сумрак 7. октобра и одмах се сусрео са Стаљином. Расположење у Кремљу било је мрачно. Стаљин је рекао да је Коњев поступио исто као у Павлов на почетку рата. Жуков је био шокиран да чује Стаљина да покреће питање сепаратног мира са Немачком уколико дође до додатног погоршања ситуације. Шапошњиков је усмерио Жукова да иде на фронт и процени шта је остало од Западног и Резервног фронта. Поред тога, Шапошњиков је наредио пребацивање 14 стрељачких дивизија и 16 тенковских бригада из резерве Ставке или из осталих фронтова, иако су за реализацију пребацивања биле потребне недеље. Жуков је у команду Западног фронта, која је била размештена у близини Можајска, стигао у јутро 8. октобра, након чега је известио Шапошњикова да је пут ка Москви скоро па небрањен и да је одбрана линије Можајск преслаба да би зауставила било какав озбиљнији напад непријатеља.

Ситуација на југу била је једнако критична, где је у јутро 6. октобра немачка 17. оклопна дивизија заузела Брјанск. Напад је био тако изненадан да Јерјоменко није ни био свестан да су немачке трупе у близини, све док тенкови нису прегазили његово командно место, када је и сам био рањен. Јерјоменко је успео да пешице оде до положаја 3. армије на југу, али је Брјански фронт остао без команданта у овако критичном тренутку. Са заузетим Брјанском и 47. оклопним корпусом иза совјетске 3, 13. и 50. армије, Фон Бок је наредио Фон Вајксу да нападне ове совјетске армије и око Брјанска направи обруч. Међутим, Немци су на јужном делу фронта имали знатно мање снаге него на северном, тако да је Фон Вајкс имао потешкоће са држањем совјетских снага на месту, што је био један од услова да затвори обруч. На крају, 8. октобра је започето формирање два обруча (џепа), са главнином 50. армије опкољене северно од Брјанска снагама 43. корпуса и 18. оклопне дивизије, и 3. и 13. армије одсечене код Трубчевска од стране 53. корпуса и остатка 47. корпуса. Гудеријан је мало труда уложио у потпуно затварање оба обруча – направио је исту грешку и код Смоленска у јулу – тако да је доста совјетских снага успело да изађе из џепова код Вјазме и Брјанска. Гудеријан ће касније зажалити због учињене грешке, али је никада неће признати.

Следи: Гудеријан губи иницијативу

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *