Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Самоходна хаубица M7 Priest

Искуство стечено са хаубицама калибра 105 мм монтираним на полугусеничаре, омогућило је америчкој војсци да схвати да је боље уколико хаубицу уграде на возило – гусеничара, тако да су убрзо модификовали шасију тенка М3 за уградњу хаубице. Шасија М3 је знатно прерађена како би добила отворену конструкцију са хаубицом у предњем делу. Возило, које је још увек било у фази развоја, добија ознаку Т32. Током опитовања је додат митраљез, на десној стрaни борбеног одељења. Самоходна хаубица у наоружање бива уведена под ознаком „Carriage, Motor, 105-mm Howitzer, M7“.

Први серијски примерци заузимају своје место у саставу америчких оружаних снага, али ускоро путем програма Lend-Lease налазе своје место и у другим савезничким војскама, међу њима и у британској армији. Британци ускоро ознаку М7 замењују ознаком Priest, јер их је према неким изворима монтажа митраљеза подсећала на проповедаоницу. Британци први пут користе ове самоходне хаубице у Другој бици код Ел Аламејна, октобра 1942. За своје потребе су тражили да им Американци испоруче 5 500 оруђа. Ова наруџба никада није испоручена у целости. Ипак, ова цифра је показала да су британски артиљерци били и више него задовољни овим оруђем. Ценили су пространост и покретљивост самохотке, као и додатно место за личне ствари чланова посаде. Једини проблем са овом хаубицом односио се на муницију за америчко оруђе, која је представљала проблем британској логистици. Овај проблем је решен тек увођењем првих самоходних хаубица Sexton, 1944. године. До тада, британски „свештеници“ су коришћени на италијанском ратишту, а неки примерци су јуна 1944. искрцани у Нормандији. Они су убрзо замењени самоходним хаубицама Sexton.

Припадници канадских оружаних снага на транспортеру Kangaroo, 1945. година

Како је на сцену ступила нова самоходна хаубица, самохотке М7 Priest су морале изаћи из наоружања. Хаубице су уклоњене и тако је настао оклопни транспортер, зван „Kangaroo“. То је ускоро постала сасвим нормална судбина за ислужене, сада нежељене, хаубице.

ТТ карактеристике
Маса 22 967 кг
Дужина 6,02 м
Ширина 2,88 м
Висина 2,54 м
Посада 5
Наоружање 1 х 105 мм
1 х 12,7 мм
Погон звездасти мотор Continental, снаге 375 КС
Аутономија 201 км
Брзина 41,8 км/ч
М7 Priest
М7 Priest са послугом.
М7 у подршци

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *