Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Самоходна топ-хаубица Sexton

Током прве половине 1941, британска комисија у Вашингтону је упитала Американце да ли се самоходна хаубица М7 Priest може наоружати британским топом хаубицом калибра 87,6 мм. Британци су били задовољни самим оруђем М7, али су имали проблема што калибар 105 мм није био стандардни британски калибар тог времена. Сходно томе, Американци су произвели М7 са хаубицом траженог калибра и назвали је Т51 и истовремено најавили Британцима да такво оруђе не могу произвести у количинама у којима је произвођена самоходна хаубица М7. Британци су произвођача морали да потраже на другом месту и нашли га у Канади, на производној линији за тенкове типа Ram, који су ускоро требали бити замењени америчким тенковима М3 и М4. Тако је Ram прилагођен за уградњу британске хаубице, чиме је рођена самоходна хаубица Sexton.

Sexton је у суштини задржала спољни изглед самохотке M7 Priest, али је – да би се задовољили британски захтеви – начињено доста измена. Једна од њих била је и померање позиције возача на десну страну. Sexton није имао „проповедаоницу“ као М7, али је борбено одељење остало отворено, са платненом покривком која је штитила посаду од атмосферских утицаја.

Топ-хаубица је била смештена у посебној колевци, коју су Канађани пројектовали специјално за ову самохотку. Колевка је омогућавала поље дејства од 25° лево и 40° десно, што је било врло корисно када би се самохотка нашла у противоклопној борби, за шта је располагала са 18 панцирно пробојних пројектила. Ипак, ова самохотка је била коришћена скоро увек као оруђе пољске артиљерије (са 87 високоексплозивних и димних граната) у подршци оклопних дивизија у северозападној Европи од 1944. на даље.

Производња самохотке Sexton трајала је до краја 1945, до када је произведено 2 150 оруђа. Сматран је допадљивим и поузданим оруђем, које се показало тако успешно да се још увек у неким забаченим крајевимa света може наћи по који комад. Британске оружане снаге су је користиле до краја педесетих, а данас један примерак краси круг Краљевске артиљеријске школе у Ларкхилу.

Самоходна топ-хаубица Sexton је израђивана у три варијанте, а неки примерци су били конвертовани за пливање, због могућег учешћа у десанту на Нормандију. Уобичајена конверзија била је командна верзија, код које је хаубица замењена столом са картама и радио уређајем – по једно овакво возило у батерији.

ТТ карактеристике
Маса 25 855 кг
Дужина 6,12 м
Ширина 2,72 м
Висина 2,44 м
Посада 6
Наоружање 1 х 87,6 мм
1 х 7,7 мм Брен
1 х 12,7 мм (код неких примерака)
Погон радијални мотор Continental снаге 400 КС
Аутономија 290 км
Брзина 40,2 км/ч

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *