Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Средње оклопно возило Sd.Kfz. 251

SdKfz.251/1 ausf.A у Берлину, 1940.

Средње оклопно возило Sd.Kfz. 251 вуче исте корене као и Sd.Kfz. 250, тј. из захтева немачких оружаних снага за возилом које ће пратити тенкове у нападу. Sd.Kfz. 251 је био производ компаније Hanomag, али су шасија и надграђе возила произвођени у компанији Bussing-NAG. Возило Sd.Kfz. 251 је израђено на бази возила Sd.Kfz. 11, а први примерци су почетком 1939. испоручени 1. оклопној дивизији.

Sd.Kfz. 251 је првенствено оклопни транспортер способан да превезе до 12 војника (стрељачко одељење). Произвођен је у четири основне верзије, означене са Ausführung A до D, које су представљале основе за даље 22 модификације возила. Почетна идеја је била да се једно одељење војника, првенствено панцергренадира, превезе на бојиште, заштићене од стрељачке ватре непријатеља, а делимично и од артиљеријске ватре. Уградња митраљеза калибра 7,92 мм омогућила је да ово возило поред задатака транспорта војника, обавља и задатке ватрене подршке тих истих војника након што напусте возило. Отворени кров возила имао је одређених предности: бржи излазак војника из возила, као и могућност отварања ватре из возила, укључујући и употребу ручних бомби. Ипак, било је и негативних страна, од којих се издвајала рањивост на непријатељску ватру из горње полусфере, индиректне ватре минобацача и пољске артиљерије, митраљирање непријатељске авијације и слично.

Прва два модела возила су произвођена од 1939, у малим серијама. „А“ и „Б“ модели се разликују по структури оклопне заштите предњег дела возила, који се састојао из две трапезоидне оклопне плоче, од којих је она доња имала отвор за хлађење мотора. Модел „Б“, чија је производња започета 1940, разликује се по одсуству бочних пушкарница на оклопљеном телу. Следећи модел, ознаке „Ц“, чија је производња започела средином 1940, имао је поједностављену предњу оклопну плочу, хексагоналног облика. Задња врата код ова три модела возила су била избочена. „Ц“ модел се производио у великом броју, али је био компликован за производњу, са великим бројем закошених плоча. Почетком 1943. се кренуло у производњу модела „Д“, који је имао двоструко мањи број закошених плоча, поједностављујући дизајн возила, што је омогућило бржу производњу возила. Овај модел се препознаје по једној оклопној плочи на задњем делу возила, са равним вратима.

Стандардна верзија оклопног транспортера била је наоружана са митраљезом калибра 7,92 мм уграђеним на предњој страни отвореног надграђа возила, изнад и иза возача. Други митраљез се могао монтирати на задњој страни возила.

Sd.Kfz. 251 са ИЦ рефлектором

Sd.Kfz. 251 је послужио и као основа за специјална возила, међу којима су се нашле верзије наоружане противавионским топовима, лаким хаубицама, противтенковским топовима и минобацачима, невођеним ракетним пројектилима, као и верзија са ИЦ рефлектором, намењена да осмотри потенцијалне циљеве за тенкове опремљене ИЦ детекторима.

Sd.Kfz. 251 Ausf A
Sd.Kfz. 251 Ausf B
Sd.Kfz. 251 Ausf C
Sd.Kfz. 251 Ausf D

Извор приказаних профила возила: www.tanks-encyclopedia.com

ТТ карактеристике SdKfz 251
Маса 7800 кг
Дужина 5,8 м
Ширина 2,1 м
Висина 1,75 м
Посада 2 +10
Погон 1 х Maybach HL 42, снаге 100 КС
Брзина 52,5 км/ч
Радијус кретања 300 км
Верзија Sd.Kfz.251/7, носач моста
Верзија Sd.Kfz. 251/1 II, самоходни лансер ракета
Верзија Sd.Kfz. 251/9 – Schützenpanzerwagen (7.5 cm KwK37), наоружана топом калибра 75 мм
Верзија Sd.Kfz. 251/21 – Schützenpanzerwagen, наоружана са три ПАТ MG-151
Верзија Sd.Kfz. 251/22 – 7.5 cm PaK40 L/46 auf Mittlerer Schützenpanzerwagen, наоружана пт топом PaK 40 калибра 75 мм

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *