Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Средњи тенк Panzerkampfwagen III

PzKpfw III у наоружању 3. оклопне армије

Средином тридесетих година се предвиђало да сваки немачки тенковски батаљон треба да има три чете релативно лаких средњих тенкова и једну чету боље оклопљених и наоружаних средњих тенкова. Ови први су нађени у тенковима Panzerkampfwagen III (PzKpfw III) или SdKfz 141, а ови други су постали Panzerkampfwagen IV (PzKpfw IV) који су остали у производњи до краја рата.

Одељење за наоружање је 1935. потписало уговор за производњу прототипова лаког концепта са компанијама Daimler-Benz, Krupp, MAN и Rheinmetall-Borsig. У раној фази развоја одлучено је да се тенк наоружа топом калибра 37 мм који би користио муницију истоветну оној какву су користили топови у пешадијским јединицама. Ипак, остављено је место за уградњу неког већег топа у будућности, уколико се укаже потреба. Након испитивања прототипова, изабран је прототип компаније Дајмлер- Бенц, иако су прва три модела тенкова: PzKpfw III Ausf A, PzKpfw III Ausf B и PzKpfw III Ausf C произведени у малим серијама, разликујући се један од другог само у детаљима вешања. Септембра 1939. возило је и формално уведено у наоружање, а ускоро је кренула и серијска производња. PzKpfw III је по први пут употребљен током инвазије Пољске.

Следећи модели који су изашли са производних трака били су PzKpfw III Ausf D и PzKpfw III Ausf F. Ausf D је имао дебљи оклоп и другачију куполу, док је Ausf F имао јачи мотор и шест потпорних точкова. Током 1939. је одлучено да се прогура наоружавање тенка топом калибра 50 мм и тај модел је већ наредне године понео ознаку PzKpfw III Ausf. F. Након њега долази и верзија Ausf.G која је имала слично наоружање, али јачи мотор. За дејства у Северној Африци возила су опремљена „тропском опремом“, док је за предложену инвазију на Велику Британију развијана специјална опрема за кретање по мочварама и барама.

Тенкови PzKpfw III у наоружању Црвене Армије

Верзија за британско ратиште није никада употребљена на британском тлу, али је нашла примену у нападу на Совјетски Савез 1941. PzKpfw III Aus.H је донео шире гусенице и бројне важне модернизације. Топ 50 мм L/42 није био адекватан за борбу против совјетских тенкова типа Т-34 тако да је уграђен топ дуже цеви и већег калибра – KwK 39 L/60 калибра 60 мм. Са новим топом дошла је и нова ознака – Ausf. J. Многи раније произведени тенкови су пренаоружани топовима калибра 50 мм, тако да почетком 1942. у јединицама прве линије више нема тенкова наоружаних топом 37 мм. Следећи модел, Ausf.L је имао бољу оклопну заштиту, што му је повећало масу на неких 22 т, што је износило скоро 50% више у односу на првопроизвођене моделе.

Тенкови PzKpfw III Ausf M и PzKpfw III Ausf N били су наоружани топом калибра 75 мм L/24 који је уграђиван и у PzKpfw IV.

Производња PzKpfw III је коначно завршена у августу 1943. Шасије тенка су коришћене и за самоходне јуришне топове калибра 75 мм, од којих је неколико коришћено у нападу на Француску 1941. Сама производња шасија настављена је до краја Другог светског рата. Поред самоходног топа 75 мм, рађене су верзије возила за извлачење, извиђачког возила, командног возила итд. Укупно је произведено, што за тенкове, што за специјална возила – 15 000 шасија.

Концепција тенка PzKpfw III у основи је била иста у свим возилима, са возачем напред лево и митраљесцем-радистом десно од њега. Трочлана купола је била у центру тела, са командиром у центру задњег дела куполе. Погонски део се налазио у задњем делу тенка.

ТТ карактеристике
Маса 22300 кг
Дужина 6,41 м (са топом)
Ширина 2,95 м
Висина 2,50 м
Посада 5
Наоружање 1 × 3,7 cm KwK 36 Ausf. A-F
1 × 5 cm KwK 38 Ausf. F-J
1 × 5 cm KwK 39 Ausf. J-M
1 × 7,5 cm KwK 37 Ausf. N
2-3 × 7,92 мм Maschinengewehr 34
Погон Maybach HL 120 TRM 12-цилиндрични бензински мотор снаге 300 КС
Аутономија 155 км
Брзина 40 км/ч

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *