Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Тешка крстарица Prinz Eugen

Немачка крстарица „Принц Еуген“ је по неким изворима увећана класа тешких крстарица „Адмирал Хипер“, која је служила у немачкој ратној морнарици током другог светског рата, а потом била у саставу америчке морнарице. На крају је завршила своју причу у операцији „Crossroads“ (Раскршћа).

„Принц Еуген“ је био трећи брод у својој класи. Као и остали бродови те класе („Адмирал Хипер“ и „Блихер“) и ова крстарица је била изграђена средином тридесетих година. Током конструкције и изградње, овај пројекат је био познат под ознаком Kreuzer J“ (крстарица Ј). Кобилица јој је била положена у бродоградилишту Круп Германија (Krupp Germania) у Килу, 23. априла 1936. године. Укупна цена коштања изградње је тада износила 104,5 милиона Рајхсмарака. Поринут је 22. августа 1938. године, а уврштен у оперативну употребу 1. августа 1940. године. Како је крај рата дочекао „на води“, сматран је „срећним бродом“.

На Балтику…

Тешка крстарица „Принц Еуген“ је узела учешће у бици у Данским вратима, када је заједно са бојним бродом Бизмарк имала задатак да неопажено уплови у Атлантик ради даљих акција. Након одвајања од бојног брода Бизмарк, „Принц Еуген“ је кренуо на југ како би пронашао танкер „Spichern“ и потом извршио припреме за акције гусарења по Атлантику. Након успешног избегавања британских снага које су гониле Бизмарка, „Принц Еуген“ упловљава у француску луку Брест 1. јуна 1941. године. Лука је редовно бомбардована од стране бомбардера РАФ-а и у ноћи 1. јула „Принц Еуген“ је погођен авио бомбом и том приликом је погинуло 60 чланова посаде.

Након губитка бојног брода „Бизмарк“ Хитлер је забранио даље гусарење површинским бродовима. Страхујући од савезничког искрцавања у Норвешкој, желео је да у територијалним водама има све своје капиталне бродове. Заједно са бојним крсташима (негде бојним бродовима) „Шарнхорст“ и „Гнајзенау“, „Принц Еуген“ узима учешће у операцији „Кербер“ (операција пробоја немачких ратних бродова из луке Брест за немачке воде кроз Канал), када се враћа у Немачку 12. фебруара 1942. године.

Фебруара 1942. године тешка крстарица „Принц Еуген“ напушта Немачку и креће за Норвешку. Међутим, 23. фебруара бива торпедована од стране британске подморнице HMS Trident. Резултат торпедног напада подморнице била је оштећена крма брода, самим тим и кормило. Након указане „прве помоћи“ од стране посаде, брод се враћа у Кил 16. маја 1942. године на темељну поправку. У ремонту борави до јануара 1943. године. Два каснија покушаја да пребазира у норвешке воде, где је требао да представља опасност по савезничке конвоје, убрзо пропадају, те се брод задржава у домаћим водама и служи за обуку морнара.

Откинута крма брода након торпедовања, фебруар 1942.

Од августа 1944. године брод добија нов задатак: бомбардовање совјетских трупа које се концентришу на обали Балтика и транспорт немачких избеглица на запад. У условима густе магле, 15. октобра 1944. године долази до судара са лаком крстарицом „Лајпциг“, у коме је већа оштећења, наравно, претрпео мањи брод, скоро пресечен на пола. „Принц Еуген“ је остао „у гостима“ код лаке крстарице „Лајпциг“ читавих 14 часова. Након поправке у Готенхафену (Гдиња), наставља са извршењем задатка. 29. марта 1945. године напушта Готенхафен последњи пут, превозећи избеглице за Свинемунде, где упловљава 8. априла 1945. године. Из Свинемундеа испловљава за Копенхаген, где упловљава 20. априла 1945. године. Недостатак погонског горива је значио да је брод „заробљен“ у луци. 7. маја бива стварно заробљен.

Судар са лаком крстарицом Лајпциг, 15. октобар 1944.

USS Prinz Eugen

„Принц Еуген“ је на подели припао РМ САД. Носио је ознаку USS Prinz Eugen (IX-300). Након испитивања и тестова, пребацују је у флоту мета, како би учествовала у операцији „Crossroads“. Ова операција је требала да покаже како се понашају ратни бродови различитих класа и типова на различитим даљинама од места експлозије атомске бомбе. Ова крстарица преживљава обе фазе теста (Able и Baker). Поправке на одређеним местима пропуштања нису спровођене због високе радиоактивности.

Септембра 1946. године у тегљу креће ка Квајалеин атолу, да би се 22. децембра преврнуо преко гребена Енубуј. На тој позицији (8°45’9.49″N 167°40’59.60″E)  је остала до данашњих дана. 1978. године јој је демонтиран пропелер са десног осовинског вода и изложен у немачком морнаричком меморијалном комплексу у Лабоу.

ТТ карактеристике
Димензије
– дужина преко свега 212,5 м
– ширина 21,8 м
– висина 7,2 м
Депласман 15000/18400 т
Погонска група 3 парне турбине Blohm & Voss снаге136000 КС
Брзина 33,5 чв
Наоружање 8×203 мм,
12×105 мм L/65 C/33,
17×40 мм FlaK,
8×37 мм L/83,
28×20 мм MG L/64,
12 торпедних цеви 533 мм
Посада 1600 чланова
Аутономија 7200 миља брзином од 20 чв
Авио компонента 3 авиона Арадо Ар 196

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *